Beneficirani radni staž bez umanjenja penzije

BOR – Svim radnicima koji su u toku radnog veka imali beneficirani radni staž najkasnije do kraja godine, biće ukinuti kazneni poeni za odlazak u prevremenu penziju, a postoji mogućnost da ove odredbe stupe na snagu već od prvog oktobra, kažu u Ministarstvu za rad i zapošljavanje.

Problem koji je do sada najviše mučio rudare, policajce, vojnike i vatrogasce, zanimanja koja zbog rizika koji podrazumevaju, imaju najviše beneficiranog staža, time bi trebalo da bude rešen.

Po važećem zakonu, bez obzira na to što im se na 12 meseci rada računalo 18 meseci staža, oni sa 40 ili 45 godina radnog staža nisu mogli da odu u punu penziju jer uglavnom nisu ispunjavali drugi uslov, odnosno 65 godina starosti i imali su umanjenje zbog prevremenog odlaska u penziju. Tako se rudarima dešavalo da imaju isti broj godina života i radnog staža, a da ipak nemaju uslov za punu penziju.

Novim odredbama predviđeno je da im se za broj godina koje imaju u beneficiji, umanjuje starosna granica. To praktično znači da ukoliko zaposleni sa beneficijama ima 45 godina radnog staža, od kojih 15 beneficirani, može da ode u penziju sa 50 godina života, bez umanjenja penzije.

Sindikati koji okupljaju rudare u Boru nekoliko puta su isticali ovaj problem kao jedan od najvažnijih za rudare, a Uredba koja bi trebalo da ispravi zakonsku nelogičnost i nepravdu koja sada važi trebalo bi da bude uskoro usvojena. Njena primena odnosiće se i na radnike koji su već otišli u penziju sa beneficiranim stažom i sada imaju umanjenje. Penali će biti ukinuti, ali se razlika neće isplaćivati retroaktivno, već će se primenjivati od dana stupanja na snagu Uredbe. 

Za one koji su otišli u prevremenu penziju iz drugih razloga penali ostaju, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a Uredba se neće primenjivati ni na preduzeća koja su restrukturiranju.

Prema Zakonu o radu, staž sa uvećanim trajanjem, odnosno beneficijama,  utvrđuje se osiguranicima koji rade na radnim mestima, odnosno poslovima na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primenjene sve zaštitne mere. Takođe i tamo gde je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno dostizanjem određenih godina života ili na kojim zbog prirode i težine posla fiziološke funkcije opadaju i onemogućavaju njegovo dalje uspešno obavljanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *