Berba jabuka pri kraju

NEGOTIN- U opštini Negotin berba jabuka je završena na oko 70 odsto površina pod zasadom ovog voća, a kraju se privodi i berba grožđa. Reč je o kulturama koje se u Borskom okrugu podižu na 340 hektara, jabuka, odnosno 1 200 hektara, grožđe. Vremenske prilike bi sezonske poslove mogle privremeno da odlože zbog kiše, kaže za program TV Bor Dejan Stefanović, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi za Borski okrug u Negotinu.

U dosadašnjem periodu, relativno povoljne vremenske prilike su omogućile nesmetanu berbu jabuke, koja je dobro rodila  u godini koja nije donela bolesti, što znači da su proizvođači poštovali preporuke i bili redovno u svojim voćnjacima. Berba jabuka je odmakla pa je do sada skinuto skoro 70 odsto ovogodišnjeg roda. U nastavku, braće se pozna sorta greni smit, ajdared i zlatni delišes. To su tri sorte koje dominiraju za berbu u narednom periodu. Berba je najviše odmakla u opštini Negotin, kao najtoplijoj, što utiče na ranije kretanje zrenja i raniju berbu, naravno. Kod proizvođača koji su imali oštećenja na voćkama zbog prolećnog mraza prinosi su ispod očekivanih i kreću se od 15 do 20 tona po hektaru. Kod onih koji su imali bolju zaštitu,  prinosi su  od 30 do 40 tona, tako da je prosečan rod u opštini Negotin i Borskom okrugu, od 20 do 25 tona po hektaru,“ kaže Dejan Stefanović, savetodavac za voćarstvo u PSSS za Borski okrug u Negotinu.

Na mestima zasada koji su bili u rodu, posle uspešne berbe potrebno je preduzeti određene mere zaštite kako bi se obezbedila kvalitetna proizvodnja u  narednoj vegetacionoj godini. „ Kada opadne dve trećine listova, preporučuje se plavo prskanje, pogotovu za koštičave voćke, ali je korisno i za jabučaste, i to bakarnim preparatima. Preporučuje se i jesenje đubrenje, fosfornim i kalijumovim đubrivima“, preporuka je Dejana Stefanovića.

I berba grožđa  u opštinama Borskog okruga do kraja prošle nedelje odmakla  na ukupno 1 200 hektara, od kojih je pod vinogradima u opštini Negotin, najviše, 800 hektara. Do danas berba je završena na 95 odsto površina, a preostale pod kaberne sovinjonom, braće se odmah po stabilizaciji vremenskih prilika, kaže Dejan Stefanović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi za Borski okrug u Negotinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *