Bez novih povreda na ledu

BOR – Na osnovu prognoze meteorologa nije još mnogo ledenih dana pred nama. Kalendarski ne, ali na osnovu vremenskih prilika koje se predviđaju, bliži nam se proleće. Što se tiče zimskih dana koji su iza nas, ne možemo se puno žaliti. Osim periodičnih hladnih talasa, kada je jutarnja temperatura bila i ispod -10 stepeni, količina snežnih padavina je na nivou uobičajene. Usled niske temperature neizbežno je i stvaranje leda na stepeništima, trotoarima i prilazima zgrada, koji nam ume zadati probleme. Ove zime, borani su bili oprezni i ispoštovali savete lekara, pa je broj povreda na ledu uobičajen za ovaj period, što su nam potvrdili i u Hitnoj službi Doma zdravlja u Boru.

„I pored izuzetno niske temperature i stvaranja leda na stepeništima,trotoarima i prilazima zgrada, broj pacijenata koji su se za pomoć obratili hitnoj službi zbog povreda na ledu nije veći od uobičajenog. Osim lakših povreda gornjih ekstremiteta,bilo je i nekoliko slučajeva težih preloma kuka, kod starijih osoba. Zato je preporuka lekara da se u ranim jutarnjim satima izbegavaju izlasci“
, rekao je doktor Ivan Đurić iz Hitne službe Doma zdravlja u Boru.
 
U Srbiji se do nedelje zadržava pretežno vedro vreme, bez dodatnog formiranja leda. Niska oblačnost i magla napustile su i Timočku i Negotinsku krajinu, a dnevna temperatura biće u porastu od četvrtka, iako se u noćnim i jutarnjim satima očekuje umeren mraz.
Meteorolozi kažu da nas očekuje još jedno zahlađenje početkom marta, a posle toga počinje pravo proleće. Snega će biti tek ponegde, mada sneg u martu nikada ne smemo otpisati. Mart je varljiv i sa njim se nikada ne zna, ali čim prođe tih nedelju dana hladnog talasa dolazi nam pravo proleće. Do tada,budite oprezni.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hi0xo“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *