Biljana Krstić i Orkestar Bistrik na 25. Danima Brestovačke banje

BOR – Bogat i sadržajan turistički i kulturno – umetnički program 25. Dana Brestovačke banje upotpunio je koncert Biljane Krstić i orkestra Bistrik. Ova popularna pevačica pop i etno muzike, Boranima i brojnim gostima predstavila se dobro poznatim hitovima i obradama izvornih vlaških pesama.

Dve vlaške pesme, ali i dosta drugih iz istočne Srbije koje se nalaze na našem repertoaru, nose specifičnu melodiju, ritam, dobre su za obradu i stilizaciju. Imaju lepe ukrase, melizme i svi mi koji se bavimo tradicionalnom muzikom, volimo da ih pevamo. Upravo te pesme obogatile su i program koji Bistrik ima“, kaže pevačica Biljana Krstić.

Stanovnicima istočne Srbije u koju redovno dolazi, Biljana Krstić poznata je ne samo kao vrhunski srpski izvođač, već i kao muzički pedagog, profesor klavira i solfeđa.

Ja sam prvi put u Brestovačkoj banji, ali drugi put u Boru. Mislim da sam prvi put bila u Boru 2002. godine, a za ovaj kraj me vezuju i lepe uspomene i to što sam u Negotinu bila profesor solfeđa i uporedni klavir predavala u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“. Mnogo volim ovaj kraj i zato sam krenula u potragu za prelepim vlaškim pesmama. Pre probe sam prošetala banjom i videla pregršt suvenira, puno lepih predmeta koji čine tradiciju i divno je što negujete sve to. Želela bih da se zahvalim na pozivu jer smo se baš obradovali što ćemo doći u Bor jer nosimo sivne uspomene od pre deset i više godina kada smo ovde nastupali“, dodala je pevačica Biljana Krstić.

Kako su istakli Borani i njihovi gosti koji su se našli u mnogobrojnoj publici koja je pratila nastup ispred konaka Kneza Miloša Obrenovića, koncert Bilje Krstić i orkestra Bistrik bio je pravi melem za dušu i na pravi način je upotpunio dve i po decenije održavanja tradicionalne manifestacije Dani banje u Brestovačkoj banji kod Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *