Biljne vrste i merne stanice isto reaguju na zagađenje vazduha

0

BOR- Biljke potpuno isto reaguju na zagađenje vazduha, kao i automatske merne stanice u Boru. U zavisnosti od tipa, da li su drvenaste, zeljaste ili lekovite, one iz vazduha i zemljišta, usvajaju teške metale, arsen, koji se taloži u određenim delovima biljaka, rečeno je na tribini „Biomonitoring kvaliteta vazduha i uticaj olova i arsena na zdravlje“, a povodom Međunarodnog dana čistog vazduha.

Jedino rešenje za postojeću situaciju je eliminacija emitera zagađenja. Svuda u svetu se veliki zagađivači dislociraju iz naseljenih mesta, a u Boru  topionica je u samom centru.

„Nova topionica, u Boru ponekad je i uspevala da smanji sumpordioksid, ali zbog verovatno uvoza nekih koncentrata, količina arsena je mnogo veća  u biljkama, životnoj sredini i u suspendovanim česticama. To se uspešno detektuje klasičnim monitoringom, ali i biljnim materijalom“, naglasila je prof.dr Snežana Šerbula, ekspert za biomonitoring kvaliteta vazduha. Projekat „Zajedno do čistog vazduha“ finansira Evropska unija, a tribinu je organizovalo Društvo mladih istraživača Bor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *