Bolovanje postalo luksuz

SRBIJA, BOR – Kad si bolestan, ako se povrediš ili je potrebno da neguješ bolesnog člana uže porodice, imaš pravo da ne ideš na posao i da za to vreme umesto plate dobijaš posebnu novčanu naknadu, takozvanu „naknadu zarade“. Ova vrsta odsustva zvanično se naziva „privremena sprečenost za rad“, a u narodu je poznata kao bolovanje. Ako bolovanje ne otvoriš po proceduri koja je za to propisana, ne možeš da očekuješ ni naknadu zarade, a možeš i da dobiješ otkaz, jer je odsustvovanje sa posla neopravdano. Sve pomenuto je pravilo po kome se nekada postupalo, ali, pitanje je koliko se to pravilo poštuje danas.

Zaposleni u Srbiji biraju da odu na posao iako jedva stoje na nogama, umesto da otvore bolovanje, a razlozi su sledeći: prvi, bolovanje znači manju platu i možda još važniji, drugi razlog, jeste strah da će im poslodavac zameriti.

         Prema anketi „Blica“, u kojoj je učestvovalo oko 5.000 ljudi, 72 odsto reklo je da na bolovanje ide baš retko, a na pitanje kada idu, čak 81 odsto anketiranih je odgovorilo: „samo ako baš ne mogu da ustanem iz kreveta, u principu izbegavam“. Da im bolovanje ne odgovara jer im je tako manja plata kaže 43 odsto anketiranih, a da će im poslodavac zameriti strahuje 22 odsto. Nešto više od trećine kaže da ne voli da odsustvuje sa posla. Borani se na osnovu odgovora koje je ekipa TV Bor dobila u anketi, uklapaju u pomenutu statistiku.

         To je glas radnika, dok s druge strane iz Unije poslodavaca Srbije poručuju da ni poslodavci nisu srećni kada im zaposleni dođe bolestan na posao, a posebno ne kad zarazi i ostale pa se smanji produktivnost.

         Ne treba izostaviti ni zloupotrebu bolovanja kojih je bilo i biće, ali je procentualno u današnje vreme, u velikoj prednosti zloupotreba ili zakonska regulativa koja navodi radnike da i bolesni rade, kako bi obezbedili egzistenciju.

 

Bolovanje postalo luksuz, 11. decembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *