Bor kao sredina u kojoj se, između ostalog, već decenijama beleži negativna stopa nataliteta, polako iskače iz tog nepopularnog okvira. Samo u proteklih godinu dana u Boru je rođeno blizu 100 beba više nego ranijih godina.

BOR – Ciljevi održivog razvoja, ili globalni ciljevi, predstavljaju univerzalni poziv na delovanje radi iskorenjivanja siromaštva, u cilju zaštite životne sredine i obezbeđivanja mira i prosperiteta za sve. Podršku Agendi za održivi razvoj do 2030. godine dale su sve zemlje, među kojima i Srbija, ali bez obzira na različite okolnosti, kapacitete i nivo razvoja, zajedničko je poštovanje nacionalnih politika i prioriteta. Reč je o 17 univerzalnih ciljeva i 169 konkretnih zadataka, a svi su integrisani i nerazdvojivi i ravnomerno obuhvataju tri dimenzije održivog razvoja: ekonomsku, društvenu i ekološku. U velikoj meri, ostvarivanje ciljeva održivog razvoja zavisi i od strukture lokalne sredine, a Bor je sredina u kojoj se, između ostalog, već decenijama beleži negativna stopa nataliteta.

Iako je u poslednjih godinu dana, broj novorođenih beba u Boru povećan za sto u odnosu na ranije godine, veoma je važno da svi u društvu rade na stvaranju ambijenta koji će podsticati mlade da ostanu u Srbiji ili da dođu u našu zemlju, kako bi ostvarili lične i profesionalne snove i ciljeve. Jedino tada će oni odlučiti da porodicu zasnuju u Srbiji“, kaže prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Na nepovoljnu demografsku sliku u Boru, osim sve zastupljenije starije populacije, pa samim tim i sve manje radno sposobnog stanovništva, dodatno utiče i veliki odliv mladih ljudi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *