Borani dočekali “Godinu Zeca”

0

BOR – Prigodnom manifestacijom u Boru je obeležen početak Kineske Nove godine. Prisutni su imali priliku da učestvuju u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja koje se nalaze na „Putu svile“, a organizovan je i nagradni kviz posvećen tradiciji Narodne Republike Kine. Posebna atrakcija, dosad neviđena u Boru, bila je Igra lava, plesno-koreografski nastup koji odslikava kulturnu baštinu dalekog istoka. Program je bio koncipiran tako da promoviše prijateljstvo srpskog i kineskog naroda i da posetiocima približi ideju inicijative „Pojas i put“.

Inicijativa Pojas i put obuhvata 149 zemalja. Ona je pokrenuta da bi se države učesnice povezale privredno, kulturno, akademski, politički… Da se razmotre sve mogućnosti i perspektive saradnje”, istakao je Bojan Lalić, direktor Instituta “Pojas i put”.

Proslava Kineske Nove godine organizuje se u još četiri grada u Srbiji, a reč je o manifestaciji „Кaravan prijateljstva na putu svile“ i predstavlja oličenje čeličnog prijateljstva između dva naroda”, rekao je Liu Kai, ekonomski savetnik Ambasade NR Kine u Srbiji.

Osim rudarstva i metalurgije, Grad Bor je poznat i po tome da u njemu živi 21 nacija. Dok se grad razvijao širenjem rudnika, jačali su prijateljstvo i saradnja njegovih stanovnika, a sada smo bogatiji za novu naciju i nove  komšije – Kineze”, naglasio je na svečanosti gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić čestitajući Novu godinu po lunarnom kalendaru.

Najveća gužva bila je ispred štandova gde su se predstavljale kuhinje pojedinih zemalja članica inicijative „Pojas i put“, posebno kineske. Doček Kineske Nove godine u Boru je upotpunjen vatrometom, koji je jedan od osnovnih simbola njihove tradicije.

Sav prikupljeni prihod na Кaravanu prijateljstva na Pojasu i putu biće usmeren u humanitarne svrhe. U Boru, Dečijem odeljenju Opšte bolnice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *