Borba protiv sive ekonomije prioritet države

BOR – Kako bi se smanjio broj neprijavljenih radnika i dogovorile aktivnosti u borbi protiv sive ekonomije i rada na crno, u Borskom okrugu održan je sastanak predstavnika lokalnih samouprava opština Bor, Majdanpek, Negotin i Kladovo, ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcijskih službi sa direktorom republičkog Inspektorata za rad Bojanom Jocićem.
Suzbijanje rada na crno je ove godine glavni zadatak inspekcije rada, kako bi se zaštitila prava zaposlenih, isključila nelojalna konkurencija na tržištu, povećao broj prijavljenih radnika i obezbedio priliv novca u republički budžet.
„U saradnji sa načelnicima okruga, širom republike održavamo ovakve sastanke. Cilj je da uspostavimo što bolju saradnju sa lokalnim samoupravama i privrednicima, kako bi postigli što bolje rezultate na suzbijanju sive ekonomije. To je prioritet na republičkom nivou. Time se borimo za prava radnika, njihov bezbedan i zdrav rad, a sa druge strane, želja nam je da budemo partneri privredi i da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom na tržištu, odnosno da pomognemo svim privrednim subjektima koji funkcionišu u skladu sa zakonima, a da oni koji ih ne poštuju više i ne postoje u Republici Srbiji. druga polovina 2014. godine iskorišćena je da se pripremi strategija za ovu godinu, pronađu i otklone slabosti u radu inspekcijskih službi i da se promeni način rada. Prošle godine je kontrolisano 16 privrednih oblasti, a od početka 2015. godine uveden je nešto drugačiji sistem. Uveli smo regionalne i okružne kontrole. U prvom kvartalu proveravali smo Nišavski okrug, gde smo u jednoj smeni zatekli 70 radnika koji nisu bili prijavljeni, zatim Beogradski okrug gde je zatečeno više od 140 neprijavljenih radnika, Pančevo i Kovin. Podaci pokazuju da je oko deset odsto zatečenih radnika radilo na crno.“ – kaže Bojan Jocić, direktor republičkog Inspektorata za rad.
On dodaje da zvanični podaci govore da se za 2.062.000 radnika plaćaju doprinosi. Pojačane kontrole doprinele su da država u prva četiri meseca ove godine izdvoji dve milijarde dinara manje za subvencije penzionom fondu jer je jedini način da se on napuni povećanje broja radnika za koje se plaćaju doprinosi.
„Jedini način da se suzbije siva ekonomija je zajednička akcija inspekcijskih službi, ministarstva unutrašnjih poslova, građana i nadležnih inspekcija.“ – naglašava Miroslav Knežević, načelnik borskog upravnog okruga.
Planirano je da do kraja godine oko sto hiljada radnika koji nisu prijavljeni i rade na crno, pređu iz takozvane sive zone u radni odnos, čulo se između ostalog na sastanku u Borskom okrugu.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2njrws“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *