Borska biblioteka ugostila dečijeg pisca Nikoletu Novak

BOR – Dečije odeljenje borske Narodne biblioteke, ugostilo je Nikoletu Novak, pisca za decu i tinejdžere. Tim povodom organizovane su radionice za obe uzrastne kategorije. Nikoleta je prvi put u Boru, a njena dela su veoma popularna i među borskim mališanima. Autor je više desetina slikovnica i priča za decu, ali i romana sa tematikom popularnom među tinejdžerima, kakav je upravo nagrađeni roman „Poziv“.

Počelo je sa slikovnicama, a onda su usledile priče i imam nekoliko romana. Moj poslednji roman koji se zove „Poziv“ je ove godine proglašen najboljom dečijom knjigom na Sajmu knjiga u Beogradu, što me čini veoma ponosnom i srećnom.To je knjiga za decu starijeg uzrasta, šesti, sedmi razred, mada je čitaju i odrasli„, kaže Nikoleta.

Deca su joj glavna motivacija, ali se i iz njene primarne profesije, veterine, izrodio motiv koji se provlači kroz gotovo svaku knjigu – životinje.

Da, kada sam krenula u dečiju književnost, nisam ni imala ideju da ću biri pisac za decu. Sve je počelo pre deset godina sa priručnikom koji se zove „Upoznajmo kućne ljubimce“, gde mi je bio cilj da decu naučim kako da se bezbedno ponašaju prema životinjam, kako bih pomogla između ostalog i rad Udruženja za zaštitu životinja koja su veoma aktivna u čitavoj Srbiji. Tako sam na predlog prijatelja napisala priručnik i od njega je krenula moja čitava karijera.Prv, samo sa pričama o životinjama, da bi sada u poslednjim knjigama životinje bile sporedni likovi ili ih uopšte nema. Druženje sa decom me čini srećnom i oplemenjuje moj život, radeći sa decom ja ih učim ali i sama svaki put nešto novo naučim i oni mi daju ideje i inspiraciju za nova dela„, kaže Nikoleta Novak, dečiji pisac.

Deca su na radionici sa oduševljenjem i pažnjom slušala i učestvovala u razgovoru, a Nikoleta se, kao i kroz knjige namenjene deci, potrudila da razgovor sa njima bude edukativnog karaktera, na zabavan način. Nakon Nikolete Novak, borska biblioteka ugostiće sredinom juna i Vesnu Ćorović Butrić, dečijeg pisca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.