Borska bolnica šest meseci u blokadi

BOR – Ukupna dugovanja Opšte bolnice u Boru od 2011.do 2013.godine su veća od 80 miliona dinara.  Međutim, žiro račun ove zdravstvene  ustanove je blokiran  krajem marta 2016. godine zbog  dugovanja od šest miliona dinara po tužbi za neisplaćene zarade neugovorenih radnika koji su primljeni bez saglasnosti Ministarstva zdravlja i sudskim presudama  zbog nesavesnog lečenja i povrede na radu.

„Jedna presuda je za povredu  na radu naše radnice koju je doktor posekao na operaciji. Presudom  Osnovnog suda zbog nematerijalne štete u iznosu  od četiri  miliona dinara prvi put je usledila  blokada. Taj iznos je isplaćen u celini. Blokada je produžena po osnovu pravosnažne presude Apelacionog suda, a u pitanju je tužba o nesavesnom lečenju iz 2011. čiji je iznos 4 miliona i 300 hiljada dinara“, kaže direktor Opšte bolnice u Boru dr Igor Maljković.

Od ukupno 80 miliona dinara duga, najveće obaveze su prema  Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje za nenamensko trošenje sredstava za plate i  Velefarmu  za neplaćene lekove, skoro 16 i po miliona dinara.  Svi ovi dugovi su nasleđeni od Zdravstvenog centra Bor.

Situacija u Bolnici, kaže Maljković, nije ni malo naivna.  Malo je vrsta poslova  od kojih borska bolnica može da zaradi  i to se, uglavnom, svodi na sistematske preglede.

„Kada bi najveći dužnici  Rudnici bakra Bor i Topionica i rafinacija  RTB-a Bor izmirili svoje obaveze prema Bolnici od 5 miliona i 660 hiljada dinara mi bismo izašli iz blokade“, kaže Igor Maljković.

O svim ovim problemima obavešteno je Ministarstvo zdravlja od kojeg u borskoj Bolnici očekuju da se  uključi  u rešenje nagomilanih problema,  a najveći je naplata potraživanja.

 

Blokada zbog povrede na radu i nesavesnog lečenja, 19. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.