Borska Topionica na projektovanom kapacitetu

0

BOR – U Borsku Topionicu za 28 dana juna dopremljeno je 28.715 tona suvih koncentrata, 18.175 iz basenskih rudnika i 10.540 iz uvoza. Prosečan sadržaj bakra u koncentratima je 20,24 odsto tako da je u svežim sirovinama primljeno 5.812 tona „crvenog“ metala. Uz zalihu od 845 tona, topioničari su na početku meseca raspolagali sa 6.656 tona bakra u koncentratu. U proces je pušteno 6.099 tona bakra iz svežih sirovina, retura Elektrolize 716 tona, iz otpadnog bakra 157 tona, a proizvedeno je 6.868 tona anoda.

Do veće proizvodnje bakra od količine dopremljene u Topionicu, došlo se preradom zaliha hladnih materijala, jer je osim 2509 tona iz tekuće junske proizvodnje, prerađeno i 1075 tona ranije stvorenih hladnih materijala. Za razliku od prethodnih meseci, iskorišćenje bakra u junu je bilo 98 procenata, a borski topioničari beleže i 175 tona bakra viška upravo iz hladnih materijala.

Posebno značajno u radu borske Topionice je to što su topioničari ovladali održavanjem aptejka (prelaza između fleš-peći i kotla za početno hlađenje gasova) koji im je do skora zadavao probleme i zahtevao često miniranje. Prilikom zastoja krajem prošlog meseca aptejk je detaljno očišćen i trenutno se održava u takvom stanju. U junu je rad tri puta zaustavljan na desetak sati zbog miniranja i čišćenja nalepka, što je direktno rezultiralo povećanim vremenskim iskorišćenjem topionice, koje je za 28 dana iznad 92 procenta, za razliku od ranijih osamdeset odsto. Kako je problem sa aptejkom rešen, zastoji u radu topionice se ne očekuju. Jedini problem do kojeg može doći jeste snabdevanje rashladnom vodom čiji je priliv u Borsko jezero, zbog nedovoljno padavina i vrućine, sve manji, a potrošnja veća. Da se tokom jula i avgusta voda ne bi pojavila kao ozbiljan problem, neminovna je veća štednja, ističu odgovorni u Borskoj Topionici.

 

Borska Topionica na projektovanom kapacitetu , 05. jul 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *