Borska Toplana prelazi na prirodni gas

Borani koji su priključeni na sistem daljinskog grejanja će se od ove godine uglavnom grejati na prirodni gas. Pripreme u toplani su u završnoj fazi, a u ovaj projekat Grad Bor je uložio više od 300 miliona dinara.

BOR – U borskoj toplani u toku su pripreme za postavljanje dva nova kotla na prirodni gas od 17 megavata, koji bi trebalo da obezbede znatno bolje grejanje Borana naredne sezone. Završena je izgradnja i betoniranje temelja, a kotlovi koji će na njih biti montirani su već završeni i biće postavljeni čim beton bude bio spreman. Uskoro se očekuje i postavljanje merno regulacione stanice za prirodni gas, kako bi do početka oktobra ceo sistem bio spreman.

Najznačajniji deo posla, remont i prilagođavanje kotla tri, koji je do sada radio na mazut i retko bio u upotrebi, je završen. Ovaj kotao snage 58 megavata prepravljen je i prilagođen da može da radi na prirodni gas ili na mazut i u naredne dve nedelje trebalo bi da bude pušten u probni rad.

U borskoj Toplani kažu da se prelaskom na prirodni gas očekuje stabilna grejna sezona i ostvarivanje značajnih ušteda u nabavci energenata, uz ogromno smanjenje zagađenja, jer se više neće trošiti ugalj kao energent.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.