„Borski almanah: Ulična fotografija kao zajednička antropologija“

0

BOR – „Borski almanah:Ulična fotografija kao zajednička antropologija“, novo je izdanje Biblioteke RAZBOR, čija je promocija održana u borskoj Narodnoj biblioteci. Knjiga predstavlja „sirovi“ intervju koji je nastao tokom terenskog istraživanja u Boru, odnosno, razgovor između strastvenog i produktivnog uličnog fotografa Vladimira Radivojevića iz Bora i profesora Univerziteta u Beogradu doktora Slobodana Naumovića.

Za razliku od drugih knjiga koje imaju jasno autorstvo, ovo je koautorski  zajednički projekat, zato se i zove zajednička antropologija, jer ima tri glasa a čeka se i četvrto „uho“. Tri glasa su koautori koji svaki sa svoje tačke gledišta pokušavaju da dopru do toga šta znači praviti uličnu fotografiju u Boru, po čemu je ona posebna, šta uslovljava izbor tema, a isto tako kako se toj fotografiji priistupa kao završenoj. Kako se ona tumači, kako se interpretira, koje je njeno mesto, koja uloga u izgradnji kolektivnog identiteta i pamćenja jednog mesta “ , rekao je profesor doktor Slobodan Naumović, autor „Borskog almanaha:Ulična fotografija kao zajednička antropologija“.

Fotografije koje se mogu videti u ovoj knjizi najpre su predstavljene na društvenim mrežama, forumima i blogu Vladimira Radivojevića. Nastajale su u periodu od 2004. do danas, a pojedine serije su već izlagane i objavljivane.

Namera ove publikacije, kako kaže sam priređivač ovog izdanja Dragan Stojmenović,  zapravo je upoznavanje sa osnovnim postavkama zajedničke antropologije, preko tumačenja uličnih fotografija iz ugla vizuelnog proučavanja i njenih potencijala tumačenja građe nastale nezavisno od naučnih istraživanja.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3t494h“ allowfullscreen ]
"Borski almanah: Ulična fotografija kao… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *