Borski studenti u projektu „Erazmus plus“

Univerzitet u Beogradu i borski Tehnički fakultet i ove godine učestvuju u programima međunarodne saradnje sa univerzitetima u zemljama Evropske unije „Erazmus plus“. Ovaj program omogućava studijski boravak na partnerskim univerzitetima u inostranstvu, i studenata i profesora fakulteta.

BOR – Borski Tehnički fakultet iz godine u godinu razvija saradnju sa univerzitetima u inostranstvo, kako u Evopskoj uniji tako i van nje. Ova saradnja omogućava boravak i razmenu studenata koji su na sličnim fakultetima, a cilj je sticanje novih iskustava i upoznavanje nešto drugačijeg sistema obrazovanja. Trenutno je najaktuelniji konkurs za program „Erazmus plus“ koji podrazumeva boravak studenata i profesora na univerzitetima u Evropskoj uniji, odnosno u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Ovo je projekat koji je direktno povezan sa mobilnošću studenata i profesora, odnosno sa njihovim boravkom na univerzitetima u Evropskoj uniji sa kojima Beogradski univerzitet, u čijem sastavu je Tehnički fakultet Bor, ima potpisane ugovore o saradnji. Veoma je značajno da studenti prate rokove za prijavljivanje, a o svemu ostalom mogu da se informišu i na borskom fakultetu kod koordinatora projekata“, kaže  prof. dr Grozdanka Bogdanović, prodekan za NIR na Tehničkom fakultetu Bor.

Prvi konkurs za boravak na starnim univerzitetima od oktobra 2017. do februara 2018. godine je otvoren i zainteresovani studenti mogu da se prijave do 28. aprila, dok će drugi konkurs biti otvoren sredinom jula za odlazak na univerzitet u inostranstvu od marta do jula 2018. godine.

Ovo nije prvi put da učestvujemo na ovom projektu. Odsek za menadžment se prvi uključio, a potom i ostali smerovi na borskom fakultetu. Dosadašnja iskustva studenata su izuzetno dobra, jer upoznaju druge kulture, usavršavaju jezik i stvaraju poznanstva, a studiranje u inostranstvu im znači i prilikom zapošljavanja. Po povratku sa stranih univerziteta priznaju se ispiti koje tamo polože, jer sistemi obrazovanja moraju da budu usklađeni“,  naglašava Grozdanka Bogdanović.

Program „Erazmus plus“ je počeo da se primenjuje 2014. i trajaće do 2020. godina, a predviđena sredstva za njegovu relizaciju tokom ovog perioda iznose 14,7 milijardi evra.

Borski studenti u projektu „Erazmus plus“, 26. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *