„Borsko dete: detinjstva u socijalističkom Boru“

0

BOR – Galerija Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru je bila pretesna da primi sve zainteresovane na otvaranju izložbe „Borsko dete: detinjstva u socijalističkom Boru“. Predmeti, fotografije. literatura i ostalo oživeli su 60-te,70-te i 80-te godine prošlog veka, koje su većini Borana ostale u lepom sećanju. Namera autora je da posetiocima učini dostupnim jedan segment kulturnog nasleđa vezan za detinjstvo i odrastanje u periodu jugoslovenskog socijalizma, a posebno da se mlađima približi ovaj istorijski period života i rada građana, koji je se znatno razlikuje od današnjeg, ubrzanog življenja.

 “Osnovna funkcija muzeja je da živi paralelni život sa lokalnom zajednicom. Ovo je izložba koja odslikava lokalnu zajednicu I zbog toga je okupila ovoliko ljudi. Lokalna zajednica je u prilici da predstavi samu sebe. I predmetima I verbalnim segmentima izložbe, gde oni tumače neke kulturne situacije iz prošlosti. Tumače sam pojam borsko dete, koji je, pre svega, jedna sintagma vezana upravo za Bor. Koju shvataju, pre svega, građani Bora u pravom smislu. A koja nažalost polako nestaje. Jer po istraživanjima koje sam radila današnja borska deca sebe nazivaju decom dima” naglasila je  Suzana Mijić, autor izložbe.

 Izložba  „Borsko dete: detinjstva u socijalističkom Boru“ biće dostupna posetiocima muzeja do kraja januara naredne godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *