Božićna dekoracija – običaji nekad i sad

BOR – Božić je najradosniji hrišćanski praznik,  dar nad darovima, dan u kome se otkrilo ono što je jedino novo pod suncem. U narodu je čitavo bogatstvo raznih običaja, ali postoje neki kojih se valja pridržavati jer ih vera nalaže. Među  najznačajnijim običajima koji su karakteristični za ovaj praznik su polaganje badnjaka, posipanje podova slamom, kvocanje i pijukanje, pravljenje česnice, položajnik. Velikom prazniku prethodi i velika priprema oličena u četrdesetodnevnom božićnom postu. Badnje veče i Božić tradicionalno se proslavljaju porodično, a prigodnim ukrašavanjem kuće u duhu ovog velikog praznika dodatno se naglašava svečana atmosfera. 

Nekada su domaćice sa posebnom ljubavlju ukrašavale svoje domove i tako ga pripremale za dan Hristovog rođenja, a umesto jelke, tradicionalno je kićen veliki Badnjak i to najčešće suvim voćem, šišarkama, bombonama uvijenim u ukrasni šareni papir i ostalim prigodnim ukrasima, a deca su se posebno radovala Božić Bati koji im je donosio poklone.  Mnogi običaji danas su prilagođeni savremenom načinu života.

Iako se od starih običaja nešto i zadržalo, oni su osavremenjeni, počevši od ukrašavanja doma ukrasima koji su kupljeni kao nečiji ručni rad. Pijačne tezge su svake godine sve bogatije raznovrsnim božićnim dekoracijama, od badnjaka sa slamom i žitom ukrašenih raznobojnim mašnama, tkaninama, srmama i šišarkama, do pletenih venčića, korpica, svećnjaka. Kreativnost je sve više izražena kroz kombinaciju materijala, boja i različitih formi ukrasa koji se mogu nabaviti po veoma povoljnim cenama, pa se verovatno savremenim ženama više isplati da kupe dekoraciju za Božić nego da je same osmisle i ukrase kuću. Osim na zelenoj pijaci, i kineske prodavnice, kao i nekoliko specijalizovanih radnji u gradu, dobro su snabdeveni božićnim dekorom. A kako su različiti ukrasi prilagođeni raznim ukusima, tako su i cene u širokom rasponu, za svačiji džep, pa najjeftinija varijanta grančice badnjaka sa malo slame ,žita i drena košta 50 dinara, a oni složeniji ukrasi koji su mnogo zahtevniji za izradu mogu da budu i do hiljadu dinara. 

Dakle, izbor je dovoljno veliki, a novčanici poprilično ispražnjeni posle novogodišnjeg praznovanja, pa treba biti umeren i skroman jer Božić nas uči da budemo skromni. Važno je da u vreme ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika svoju kuću i domove svojih bližnjih ispunimo ljubavlju, mirom i lepim željama.

Božićna dekoracija – običaji nekad i sad, 6. januar 2019. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *