Bračni par iz Majdanpeka zatečen u Italiji u vreme korone

MAJDANPEK – Iako je do isteka ostalo još pet meseci, već sada je jasno da će ova, 2020. godina, u istoriji čovečanstva ostati upamćena po pošasti zvanoj korona. U senci brojeva, koji svakodnevno ilustruju intenzitet globalne pandemije, ostaće ljudske priče, od kojih mnoge, na žalost, nisu imale srećan kraj.

Priča  bračnog para Firulesko, iz Majdanpeka, koji se, da ironija bude veća, zbog zakazane operacije, zadesio u pokrajini Veneto, jednom od najvećih žarišta u Italiji, na sreću dobro se završila.

Zbog ugradnje pejsmejkera, u martu ove godine, u Italiji, gde sam, inače, radio 20 godina i potom penzionisan, supruga i ja krenuli smo put Veneta još u decembru, kako bi proveli malo vremena  sa svojom decom i unucima”,  počinje svoju priču Dane Firulesko. “Iako se o koroni već  pričalo, za sve nas to je bilo nešto sasvim novo i niko se nije nadao da će za kratko vreme jedan nevidljivi virus zaustaviti čitav svet. Tako smo ostali “zarobljeni” u mestu Kreaco, blizu Vićence, gde smo proveli više meseci u totalnom karantinu. Dozvolu za izlazak i nabavku osnovnih životnih namirnica imala je samo snaja. Sablasnu tišini sa ulica povremeno bi prekidao razglas sa kamiona karabinjera koji su apelovali da se ne izlazi iz kuće. Poštovali smo sve mere i nismo se plašili da ćemo se zaraziti, ipak, slike sa televizije i društvenih mreža,  nisu mogli nikog da ostave ravnodušnim. Na sreću po moju porodicu sve se dobro završilo, ono što će, međutim, ostati jeste duboki trag na duši”, priseća se dana provedenih u Italiji, u vreme najveće pandemije, Dane Firulesko, koji se sa suprugom Radmilom nada ponovnom odlasku u Italiju i susretu sa porodicom. Kaže,u međuvremenu je dobio novi poziv za operaciju u avgustu, ali će zbog aktuelne situacije sa koronom u Srbiji, ipak to ostaviti kada se i ovde situacija malo smiri.

Ovo je samo jedna od priča iz doba korone. Stranice novih ispisuju se svakog dana na svim meridijanima gde je pošast 21. veka ostavila svoj trag. Ovo su dani gde ceo svet piše istoriju, istoriju čovečanstva koje posle korone više nikada neće biti isto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.