BOR- Dan uoči Božića se naziva Badnji dan i započinje rano ujutro i traje do kasno uveče. Obiluje brojnim običajima, a najznačajniji je paljenje badnjaka. Rano u zoru na Badnji dan, domaćin odlazi u obližnju šumu da donese badnjak. Bira se mlad cer, a može i mladi hrast. Kada se badnjak donese kući, postavlja se isred ulaznih vrata, gde stoji do uveče kada se pali.

Vatra koja ogreva badnjak simbolizuje toplotu Hristovu koja nas obasjava. Običaji su raznoliki u svakom kraju, a na prvom mestu je ono što crkva propisuje, to je da svi budemo na liturgiji, nakon koje idemo po badnjak i posle večernjeg bogosluženja sledi spaljivaje badnjaka“, rekao je đakon Dušan Stojmenović, veroučitelj.

Božić je kod nas najradosniji praznik, praznuje se kao dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Činjenica da predstavlja rođenje novog života svrstava se i u dečiji praznik, praznik detinjstva,

Božić se slavi u krugu porodice i traje tri dana. Drugog dana se obeležava Sabor Presvete Bogorodice, a treći dan je posvećen arhiđakonu Stefanu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *