Budžet u 2016. godini manji za 100 miliona dinara

BOR – Na poslednjoj sednici u 2015. godini, pred odbornicima Skupštine opštine Bor naći će se 46 predloga odluka, koje su usvojili članovi Opštinskog veća na 45. sednici. Među najznačajnije, spadaju predlozi odluka o opštinskom budžetu, kadrovskim rešenjima i programima poslovanja u javnom sektoru.

Prema izveštaju o izvršenju budžeta, u prvoj polovini 2015. godine ostvareno je 35 odsto planiranih prihoda i 32 odsto planiranih rashoda uz fiskalni suficiit od 15 miliona dinara. Za narednu godinu planirano je milijardu i 628 miliona dinara prihoda u budžetu, što je za oko stotinu miliona dinara manje u odnosu na ovu godinu. Prema uputstvu Ministarstva finansija, predviđeno je 15 odsto smanjenja stalnih troškova iz budžeta i 3 odsto smanjenja izdvajanja za zarade.

Usvojeni su i predlozi razrešenja direktora u Apoteci Bor, Turističkoj organizaciji Bor i Muzeju rudarstva i metalurgije. Za mesto v.d. direktora borske apoteke predložena je Tanja Videnović, Turističke organizacije Bora Stanković, a u Muzeju rudarstva i metalurgije Igor Jovanović.

Između ostalog, usvojeni su i planovi poslovanja svih javnih i javno komunalnih preduzeća u Boru.

Prihvaćen je i predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnom sektoru. Prema uputstvu nadležnog ministarstva, broj zaposlenih se u 2016. smanjuje za 14, sa 1153 na 1139. To su uglavnom radnici koji su se prijavili za socijalni program, pet iz opštinske uprave, četiri iz ustanove Sportski centar, tri iz JKP „3. oktobar“ i dva iz Vodovoda. Očekuje se dodatno smanjenje broja zaposlenih, a nova odluka o tome koliki je maksimalan broj zaposlenih u javnom sektoru očekuje se u aprilu.

Članovi opštinskog veća usvojili su i predloge odluka o izmeni Tarifnog sistema obračuna toplotne energije, auto taksi prevozu i lokalnim komunalnim taksama.

Ovi predlozi odluka naći će se pred odbornicima Skupštine opštine Bor na sednici koja je zakazana za 29. decembar.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/6eYNBX_2ZQU“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *