Češće povrede zbog padova na poledici

0

BOR – Prolećni sneg, niska temperatura  i poledica poslednjih dana doneli su više posla putarima, ali i zdravstvenim radnicima. Povećan broj pregleda u ambulanti i intervencija na terenu zabeležen je u Hitnoj službi borskog Doma zdravlja, kojoj se za 24 časa zbog povreda usled padova obratilo desetak građana. Osim lakših povreda i nagnječenja, zabeleženo je i nekoliko preloma i povreda kuka.

U protekla 24 časa imali smo osam izlazaka na teren, a  ambulantno je pregledano 18 pacijenata. Uglavnom se javljaju hronični bolesnici sa povišenim pritiskom i asmatičari, a od jutros je povećan broj pacijenata sa povredama usled vremenskih uslova i niske temperature“, kaže dr Katarina Negranović, lekar Hitne službe Doma zdravlja Bor.

Još ozbiljnija situacija je u Službi ortopedske hirurgije i traumatologije borske Opšte bolnice gde je trenutno hospitalizovano 27 pacijenata sa težim povredama.

Tokom zadnjih dana imamo povećan broj pacijenata. Reč je o teškim povredama odnosno prelomima. Tokom jučerašnjeg dana imali smo dva preloma butne kosti i jedan prelom nadlaktice, a tokom jutra jedan prelom lakatnog zgloba i tri nagnječenja. Svi pacijenti su zbrinuti na odeljenju i u toku su predložene operacije odnosno osteosinteze navedenih preloma u što kraćem roku“, kaže dr Tomislav Ilić, ortopedski hirurg i traumatolog.

Lekari savetuju oprezno i sporije kretanje, a starijima da ukoliko ne moraju i ne izlaze napolje.

Savet hroničnim bolesnicima bi bio da uzimaju propisanu terapiju a svim građanima da u ranim jutarnjim satima kada je klizavo ne izlaze bez preke potrebe“, dodaje dr Katarina Negranović, lekar Hitne službe Doma zdravlja Bor.

Snežne padavine i večernji minus mogu se očekivati do srede kada meteorolozi najavljuju stabilizaciju vremena i porast temperature.

Povećan broj povređenih zbog padova, 21. mart 2018. (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=XZJKr6FN0R4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *