Četiri kompanije „snimaju“ poslovanje

BOR – Četiri kompanije, dve kineske, kanadska i ruska zainteresovane su za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor i već analiziraju kombinat bakra sa rudarsko-geološkog, metalurško-tehnološkog i finansijskog aspekta, odnosno procenjuju imovinu, rezerve i obim ulaganja, kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Izbor najpovoljnije kompanije opredeliće njegova spremnost da ulaže u razvoj RTB-a Bor, odnosno da investira u otvaranje novih i unapređenje postojećih rudnika. Prema sadašnjim procenama, za dupliranje proizvodnje potrebno je između 500 i 550 miliona dolara, kažu u RTB-u Bor.

To je veliki novac koji RTB Bor nema, a nema ga ni država, posebno ukoliko se u obzir uzme da nigde u svetu odavno nije praksa da država ulaže u otvaranje rudnika. U kombinatu bakra ističu da je interes Srbije da RTB ostane stabilna kompanija, da radnici rade, ali je, ispred svega, njen interes da RTB Bor ima veće učešće u bruto domaćem proizvodu Srbije, što je moguće jedino dupliranjem proizvodnje, čime bi se u novoj topionici praktično prerađivala samo domaća sirovina.

U kombinatu bakra podsećaju da je nakon požara u fabrici sumporne kiseline i zamene svih delova koji su tom prilikom oštećeni, stabilizovana proizvodnja i da danas kombinat radi po dizajniranim parametrima. Proizvodi se više od 4.000 tona bakra mesečno, odnosno skoro 50.000 tona godišnje, što je temelj dobrog poslovanja. Uz porast cene bakra na svetskoj berzi očekuje se da profit kombinata bakra ove godine bude oko 300 miliona dolara i to prerađujući tek 60-ak procenata sopstvenog koncentrata, iz domaćih rudnika, a ostatak iz uslužne prerade.

Zbog toga je neophodno otvaranje novih rudnika, čime bi se i dobit znatno uvećao, a to je moguće samo uz strateškog partnera koji može da uloži značajan novac u proizvodnju.

Ranije je iz Vlade Srbije najavljeno da bi javni poziv za strateške partnere mogao da bude raspisan do kraja marta 2018. godine, da još uvek nije definisan tačan model po kome bi to bilo urađeno i da je interesovanje do sada pokazalo osam ozbiljnih svetskih rudarskih kompanija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *