Četvrt veka rada Televizije Bor

BOR –Televizijski studio otvoren je 1988. godine, a Televizija Bor je počela da emituje program 10. maja 1993. godine, kao prva televizijska kuća u Timočkoj krajini. Iako su na medijskoj sceni istočne Srbije, u toku dve i po decenije nastali, razvijali se, nažalost i nestali mnogi mediji, Regionalna televizija Bor, uz brojne turbulencije i burne periode koji su vodili i ka njenom gašenju, opstala je i ostala najprofesionalniji i najpouzdaniji hroničar Bora i istočne Srbije.

Želim da iskoristim priliku da čestitam dan Televizije Bor sadašnjim i bivšim radnicima. Mnogo toga je iza nas, mnogo toga nam predstoji. U ovom turbulentnom vremenu kada ni država nema jasnu strategiju kako će se razvijati mediji, vrlo je teško istrajavati punih 25 godina. Imali smo razne izazove, pred nama su brojni zadaci, naišli smo i na dosta nerazumevanja i saplitanja od strane kolega, pa čak i podmetanja u cilju da se naša medijska kuća diskridituje. Hteo bih da istaknem da teza koja se od privatizacije firme već godinama provlači, a po kojoj se mi većinski finansiramo iz budžeta Opštine Bor, kroz javne nabavke, konkurse i druge usluge, nije istinita. Podatak do kojeg sam juče došao upoređivanjem sa podacima iz opštine Bor, za poslednje dve godine od kada smo privatizovani, jeste da 28 odsto ukupnih prihoda TV Bor ide iz Opštine Bor, što je manje od jedne trećine. Tako da teza da smo mi miljenici svake vlasti, kao i da TV Bor ne bi opstala bez budžeta Opštine Bor, nije tačna. Mi imamo dobru saradnju sa predstavnicima opštine Bor i ja im zahvaljujem na tome. Odlučujuć je naš napor da ova medijska kuća opstaje, ali je ovo još jedan pokazatelj da i naše marketinške usluge, konkursno sufinansiranje preko ministarstva i lokalnih samouprava daje rezultate i da je ovo jedan održiv medij koji je mnogo manje zavisniji od Opštine Bor, nego što je to bio kao javno preduzeće“, istakao je Vladan Novović, direktor „Štampa, radio i film“ d.o.o Bor.

U vremenu kada su se ekrani mnogih medijskih kuća zacrneli, a opstanak nekolicine preživelih medija doveden u pitanje, značaj i potrebu postojanja lokalnih i regionalnih emitera prepoznali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, ali i najbrojnija medijska udruženja koja pružaju podršku menadžmentu i zaposlenima, da održe rad ove medijske kuće.

Ja bih danas pre svega da čestitam vama i vašim gledaocima veliki jubilej – 25 godina postojanja i rada TV Bor. Ja se sećam kada je počela da radi Radio televizija Bor. Ona je jedina gradska i regionalna televizija koje je nastala van sistema RTS-a, jer u vreme kada je RTS otvarao dopisništva širom Srbije, RTS bi se postarao za postavljanje studija i  obuku kadrova a ostale stvari bi išle o trošku lokalne samouprave. Bor je bio izuzetak jer je gospodin Terzić, tadašnji direktor želeo da ima jednu samostalnu i nezavisnu gradsku televiziju i Bor je u tome uspeo do današnjih dana. To je dobra stvar i dobar osnov da se Televizija Bor u ovim teškim uslovima razvija i opstaje na tržištu, naravno nuđenjem raznih i novih usluga kroz portal, kroz Radio koji ima, Televiziju i televizijsku produkciju, i to je ono na čemu treba raditi. Naravno za sve je to potreban novac, kojeg je nažalost sve manje, ali mi ćemo se truditi da kroz komisije za projektno sufinansiranje prepoznamo upravo one projekte koji imaju održivost i koji mogu da obezbede održiv razvoj medijskih kuća koje zaista služe informisanju građana na svojoj teritoriji“, istakao je  Nino Brajović, sekretar UNS-a.

A gde se danas na medijskoj sceni nalaze televizije? Uz borbu za opstanak na komercijalnom medijskom tržištu, projektnim apliciranjem na konkurse koji su zamenili suštinsko programsko finansiranje, današnji život televizije oslikava i svakodnevna borba profesionalnih medijskih radnika, da se uprkos opčinjenosti jednog dela javnosti svime što je sve samo nije novinarstvo, ipak poštuje Kodeks novinara Srbije i sačuva istinita i proverena novinarska reč. Upravo ove vrednosti i principe profesionalnog informisanja javnosti, Televizija Bor uspešno proklamuje već četvrt veka.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *