Četvrta sednica opštinskog Štaba za vanredne situacije u Boru

0

BOR – Štab za vanredne situacije Opštine Bor na današnjoj četvrtoj sednici razmatrao je Procenu ugroženosti Opštine Bor od elementarnih nepogoda i drugih nesreća koju su predstavili nadležni u Udruženju za bezbednost i vanredne situacije „Bezbednost i zaštita“ iz Beograda, koje je i izradilo studiju. Kako je istaknuto Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda je polazna tačka za izradu Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama posebno od požara i snežnih nanosa koji su kao najznačajniji faktori rizika prethodnih godina ugrožavali i područje opštine Bor.

Razmatrali smo predlog procene ugroženosti, davali smo i sugestije i predloge, šta bi trebalo da se doradi i promeni. Posle sednice, Procena ide na saglasnost u Ministarstvo unutrašnjih poslova i tek nakon toga znaćemo da li je usvojena ili nije“, kaže Danijel Aleksić, član Opštinskog veća opštine Bor za vanredne situacije.

Osim formiranja stručno operativnih timova za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama sa sednice Opštinskog štaba upućen je i apel za preduzimanje mera zaštite od požara, a postavljeni su i pojedini novi poverenici i zamenici poverenika Civilne zaštite.

Uloga stručno operativnih timova za zaštitu i spasavanje je da u vanrednoj situaciji daju stručnu pomoć, odnosno njihova uloga je pre svega savetodavna. Kako našoj opštini najveća opasnost preti od požara na otvorenom, svake godine držimo sastanak sa poverenicima i Savetima mesnih zajednica kako bi se apelovalo na građane da povećaju pažnju tokom letnjih meseci, kada su povećane temperature a smanjena vlažnost čime se dodatno povećava opasnost od požara na otvorenom“, dodaje Danijel Aleksić, član Opštinskog veća opštine Bor za vanredne situacije.

Na sednici opštinskog Štaba za vanredne situacije Opštine Bor postavljeni su i pojedini novi poverenici i zamenici poverenika Civilne zaštite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *