CIP počinje istražne radove u cilju izmeštanja dela pruge Bor-Majdanpek

BOR – U okviru pripremnih radnji koje se odnose na prikupljanje podataka o geomehanici tla, a zarad projektovanja izmeštanja dela pruge Bor-Majdanpek u zoni rudnika „Jama“ i rudnika „Cerovo“, kompanija Srbija Ziđin Koper uputila je molbu Gradskoj upravi Bora i dobila saglasnost za izvođenje geotehničkih istražnih radova na tri katastarske parcele u njenom vlasništvu.

Geotehničke istražne radove će u narednom periodu izvesti beogradski Saobraćajni institut CIP i to na tri lokacije – jedna bušotina u Ulici “Vuka Karadžića”, kod parkinga ispod gradske Bolnice i dve u Ulici “Đure Đakovića”.

Geotehnički istražni radovi su deo pripremnih aktivnosti u okviru prikupljanja podataka o geomehanici tla radi izmeštanja dela pruge koje će se desiti narednih godina i nemaju nikakve veze sa istraživanjem rudnog ležišta i eksploatacijom rude, navodi se u saopštenju kompanije Srbija Ziđin Koper.

Podsećanja radi, prema Prostornom planu područja posebne namene borsko-majdanpečkog basena koji je u fazi izrade, predviđeno je izmeštanje delova železničke pruge Bor-Majdanpek u zoni rudnika „Jama“ i rudnika „Cerovo“.

Imajući u vidu i blizinu starog Borskog kopa, kao i moguće deformacije tunela zbog pojave klizišta na zapadnoj kosini kopa, što se već jednom dogodilo 1993. godine, izmeštanje pruge u ovom delu neophodno je i zbog same sigurnosti tunela.

Takođe, izmeštanje dela pruge u blizni rudnika „Jama“ predviđeno je i zbog mogućeg uticaja eksploatacije dubljih delova jamskog ležišta „Borska reka“ i rizika od pojave minimalnog sleganja terena zbog uticaja jamskih radova, koje se može pojaviti bez obzira na primenjenu metodu eksploatacije ležišta.

Zemljište će nakon završetka posla biti vraćeno u prvobitno stanje, a izvođač će s posebnom pažnjom brinuti o tome da radovi minimalno utiču na život i rad meštana u okruženju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.