Članovi konzorcijuma Projekta INTMET posetili RTB Bor

0

BOR – Dvadesetak predstavnika 11 evropskih i južno afričkih kompanija, kojе sa borskim Institutom rudarstva i metalurgije učestvuju u projektu Integrisanog inovativnog metalurškog sistema koji efikasno koristi polimetalne, složene i niskogradne rude i koncentrate, posetilo je Rudarsko –topioničarski basen Bor. Sa postojećim tehnologijama koje se koriste u proizvodnji i preradi rude u borskom rudniku, članove konzorcijuma projekta INTMET, upoznao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Rezerve od milijardu 355 miliona tona predstavljaju bogatstvo države Srbije, kao i sigurno još toliko neistraženih, neoverenih rezervi na većim dubinama. Na ovakvu konstataciju upućuje i novootkriveno ležište Čukaru Peki nadomak Bora. Bogatstvo Bora predstavlja i skoro milijardu tona raskrivke koja je deponovana u poslednjih 50-60 godina, zapravo potencijal zbog koga ste vi okupljeni ovde. Kada kažem milijardu ne mislim uopšte na količine koje se nalaze na flotacijskim jalovištima, a koje će biti isplativa sirovina za 30 -40  godina. Eksploatacija bakra trajaće dok traje život na zemlji, a s obzirom na to da njega ima u ograničenim količinama moraćemo da pronalazimo nove tehnologije kojima ćemo eksploatisati bakar, ali i moći maksimalno da iskoristimo nalazišta sa siromašnijom rudom za koje neće moći da se koriste konvencionalne metode”, istakao je generalni direktor RTB–a Bor Blagoje Spaskovski.

Nakon prijema kod generalnog direktora RTB-a Bor, za stručnjake iz inostranstva organizovano je panoramsko razgledanje transportnog sistema i kriveljskog flotacijskog jalovišta, poseta Kafiću u Jami i kontrolnoj sobi u novoj Topionici.

Moje impresije su odlične. Prepoznajem zajednički interes u ovom projektu, i Instituta za rudarstvo i metalurgiju i Rudarsko topioničarskog basena Bor koji, kako smo imali priliku da vidimo danas, koristi moderne sisteme koji predstavljaju najbolju mogućnost iskorišćenja visoko kvalitetne rude. Međutim osim ovog načina, u budućnosti će biti dobro imati i alternativnu metodu za kvalitetnije iskorišćenje metala iz siromašnih ruda, koju mi trenutno razvijamo sa Institutom”, rekao je Karlos Frias, koordinator projekta INTMET.

Značaj i neophodnost novih tehnologija potvrđuju i u Borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju koji je učešćem u projektu nabavio prototip eksperimentalnog postrojenja za kontinualno bioluženje rude – jedinstvenog takve vrste u Srbiji.

Ovaj projekat je veoma važan za nas. Zato što se razvijaju nove tehnologije koje traže zajednički pristup i način da se dođe do najprihvatljivijih tehnologija koje će iz najsiromašnijih rezervi, otpadnih materijala i svega što postoji na našem terenu, izvući maksimum odnosno izvući korisne komponente, pre svega u vidu bakra, zlata i srebra. To nije zanemarljivo. Institut i kao član konzorcijuma takođe ima izuzetne benefite, jer osim toga što su ljudi upošljeni na projektu, što daju svoj doprinos njegovoj realizaciji, mi smo preko ovog projekta dobili i postrojenje za bioluženje koje niko nema u Srbiji danas i koje je izuzetno vredno“, rekao je Borivoje Stojadinović, izvršni direktor za inkubator centre i radionice Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor

Kao i domaćini i gosti iz inostranstva istakli su zadovoljstvo postignutim  rezultatima i izrazili želju da se započeta saradnja još uspešnije nastavi i u budućem periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *