Crveni krst Zaječar uručio 144 paketa hrane korisnicima Narodne kuhinje

0

ZAJEČAR – Pola litra kuvanog jela i pogača od 300 grama ponekad su jedini obrok u toku dana za sve Zaječarce koji nemaju od čega da žive. Na teritoriji Zaječara u bedi i siromaštvu živi oko 770 lica, a mesečno im Crveni krst podeli oko 20.000 kuvanih obroka. Dodatni paketi hrane mnogo im znače kako bi uspeli da prehrane svoju decu i ostale članove porodice.

Slični paketi pomoći prošle godine podeljeni su ugroženim ljudima u okolnim zaječarskim selima, dok su u petak osnovne pakete pomoći koji su sadržali najmanje 15 kilograma hrane dobile 144 porodice koje žive na teritoriji grada. Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta Zaječar istakao je da je donaciju obezbedila Banka hrane uz logističku podršku i transport Gradske uprave.

Sa našim volonterima i profesionalcima Crvenog krsta doneli smo tri i po tone hrane i zajedno spakovali pakete. Podela je malo kasnila zbog vakcinacije, ali ono što je bitno je da smo uspeli da to podelimo vrlo brzo.“

Težina humanitarnih paketa, prema rečima Markovića, zavisila je od broja članova domaćinstva socijalno ugroženih porodica. A pravo na pomoć imale su porodice koje zadovoljavaju određene kriterijume.

To su redovni korisnici Narodne kuhinje, reč je o 144 porodice sa po tri člana u proseku, ali imamo i recimo 25 porodica sa više od pet članova, devet porodica sa preko sedam članova i tri porodice sa preko deset članova, znači porodice sa velikim brojem dece. U zavisnosti od broja članova, zavisi i paket koji će dobiti“, zaključuje Marković.

Podela paketa uspešno je organizovana i pored redovne vakcinacije stanovništva koja se odvija u prostorijama zaječarskog Crvenog krsta. Korisnicima Narodne kuhinje, uz pomoć volontera i saradnika, paketi hrane podeljeni su uz pojačane mere zaštite i higijene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *