Cvet – obavezan poklon za Dan žena

0
BOR -Nekada se 8. mart obeležavao glamuroznije, ali obeležavanje nije prestalo. Mnoge žene smatraju da bi osim obeležavanja ovog datuma bilo važnije o nežnijem polu voditi računa tokom cele godine, odnosno poštovati rodnu ravnopravnost, jednakost prilikom zapošljavanja, princip jednakih zarada. Takvo mišljenje dele i borani koji su bez obzira na finansijske mogućnosti požurili da na vreme kupe poklon za osmi mart. 
Prethodnih godina za osmi mart u firmama su se obavezno organizovale proslave i druženja, odlasci u inostranstvo. Ima toga i danas, i u vreme štednje se kupuju skupoceni pokloni ali ipak ne kao ranije.
Dan žena 8. mart obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Od 1911. su 8. marta slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, a u Srbiji, prva proslava održana je u Beogradu, 1914. Godine. Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka. Inače, svaki treći građanin Srbije i građanin sveta smatra da bi svet bio bolji ako bi političari pretežno bile žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *