Dan Muzeja obeležen izložbom „Rudarski identitet Franje Šisteka“

0

BOR – Muzej rudarstva i metalurgije u Boru obeležio je 67 godina postojanja i rada, u sećanje na 15. decembar 1950. godine kada je Gradski odbor Saveza udruženja boraca NOR-a doneo odluku o formiranju ove ustanove kulture. Prva izložbena postavka u Muzeju je održana 1951. godine.

Nakon izložbi 1951. i 1955. godine, 1961. godine upošljeni su prvi stručnjaci muzealci i tada počinje obrada muzejske građe na stručan način. 1965. godine osniva se Narodni Muzej, ali je već tada postojala inicijativa da Muzej u Boru bude Muzej rudarstva i metalurgije. Zvanično ovaj naziv Muzej nosi od 1974. godine“, kaže Dragana Ignjatović, v.d. direktora Muzeja rudarstva i metalurgije Bor.

Od osnivanja do danas Muzej je organizovao nekoliko stotina izložbi, ali i brojne druge programe.

Muzej poseduje preko 12. hiljada predmeta u svojim zbirkama, koji su proglašeni kulturnim dobrom, urađeno je nekoliko stotina izložbi, veliki broj istraživanja iz oblasti etnologije, arheologije, istorije umetnosti. Moram da kažem da redovno imamo i edukativne radionice“, dodaje Dragana Ignjatović, v.d. direktora Muzeja rudarstva i metalurgije Bor.

Povodom Dana ustanove, u galeriji Muzeja, otvorena je izložba „Rudarski identitet Franje Šisteka“, autorke Suzane Mijić, muzejskog savetnika.

Izložba je priređena povod 110 godina od smrti Franje Šisteka, jedne od najznačajnijih ličnosti za otkriće Borskog rudnika, koga su stanovnici 1906. godine proglasili počasnim građaninom“, kaže Dragana Ignjatović.

Izložba o Franji Šisteku ima cilj da lokalnu zajednicu uključi u zajedničko promišljanje o rudarskom identitetu Bora, kao i da potraži odgovor na pitanje, u kojoj meri simboli takvog identiteta imaju uticaja na živote građana.

Eksponati oslikavaju život i rad Franje Šisteka. Izložba je zaista fantastična, a omogućava građanima da se vrate u vreme početka rudarenja na ovim prostorima i vide kako je to tada izgledalo“ ističe Ignjatović.

Poštovaoci kulture i umetnosti u izložbenoj postavci „Rudarski identitet Franje Šisteka“, mogu da uživaju do 31. januara 2018. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *