Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu

ZAJEČAR – Povodom 19. oktobra, kada je 1918. godine grad oslobodila Konjička brigade Francuske pod komandom generala Gambete, u Zaječaru su položeni venci na Francusko groblje i spomen obeležje poginulim borcima u Prvom svetskom ratu na Trgu oslobođenja. Vence su položili Kristin Moro i Abdulah Zegur, ambasadori Francuske i Maroka u Beogradu, kao i delegacija Ministarstva rada, grada Zaječara, Vojske Srbije, Saveza boraca i Udruženja potomaka ratnika iz Prvog svetskog rata.

Kristin Moro je izrazila zahvalnost, ne samo na dočeku, kako je rekla, nego i na uspomeni koju Zaječarci neguju na Prvi svetski rat i na francuske borce koji su položili živote zajedno sa srpskim vojnicima. Ambasadorka Moro je zahvalila i Vladi Republike Srbije što vodi brigu o zemnim ostacima naših savremenika koji su sahranjeni na našem tlu.

„Mi smo se borili rame uz rame sa srpskim vojnicima i nikada to nećemo zaboraviti kao ni vi Srbi. To su koreni prijateljstva dva naroda, koji nalaze nove horizonte u budućnosti”, istakla je Kristin Moro, ambasadorka  Francuske u Beogradu.  

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3a760p“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *