Dan rudara u Boru

BOR – Posle tradicionalne jutarnje rudarske budilice, obeležavanje šestog avgusta, praznika rudara Srbije i dana Rudarsko-topioničarskog basena Bor, nastavljeno je u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru, gde je organizovan svečani prijem, kojem su prisustvovali ministri za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i rudarstva i energetike Aleksandar Vulin i Aleksandar Antić, ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington, predstavnici ambasada, poslovni partneri i prijatelji kombinata bakra.

„Želeo bi da istakmen veliko zadovoljstvo Kanade, što smo imali ptiliku da u Boru izgradimo moderno postrojenje, koje će garantovati buduće uspehe ove kompanije, time i Srbije.“ – naglasio je Filip Pinington, ambasador Kanade u Srbiji.

„Mi smo danas izuzetno zadovoljni rezultatima koje postižemo. Nova topionica i fabrika sumporne kiseline su značajan preduslov za dalji razvoj rudarstva u borskom basenu i mi ćemo kao Vlada i država nastaviti da dajemo punu podršku kako bi se taj posao u ovom delu Srbije dalje razvijao. Pred nama je pronalaženje strateškog partnera i otvaranje rudnika Cerovo primarno. Očekujem da ćemo u razumno kratkom roku imati rešenje i za rudnik u Majdanpeku.“ – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

„Želim da se zahvalim svim rudarima u ime Srbije na istrajnosti, vernosti i upornosti da nas obogaćujete svojim radom, čak i onda kada Srbija ne ceni rudare, a to se dešavalo.“ – istakao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ocenjujući period između dva Dana rudara, generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je kao najznačajnije istakao završetak izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru.

„Veliko je to delo, koje obećava da će bakar uskoro biti brend Srbije. Radilo se teško i mukotrpmo, u početku sa 80, zatim sa 200, na kraju sa 800 radnika. Teško ih je sve i pobrojati, ali smo sa kanadskim „SNC Lavalinom, finskim „OTOTEKOM“ i Energoprojektom uspešno završili ceo projekat.“ – naglasio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

Na prijemu su i ove godine dodeljene Šistekove nagrade. Odlukom organa upravljanja RTB-a Bor i poslovodstva, premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi je dobitnik nagrade „Inženjer Šistek“ za 2015. godinu. Ovo visoko priznanje dobili su i Trajča Tončić iz Rudnika bakra Bor, Zoran Aleksov iz Topionice i rafinacije bakra i Ivanka Stančić iz Rudnika bakra Majdanpek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *