Dan žena

BOR – Bez obzira na materijalni status i činjenicu da se nekada 8. mart obeležavao glamuroznije, običaj da se bar tog jednog od 365 dana u godini žena posebno obraduje nekim poklonom i pažnjom nije se izgubio. Mnoge žene smatraju da  bi osim obeležavanja ovog datuma bilo važnije o nežnijem polu voditi računa tokom cele godine, odnosno poštovati  rodnu ravnopravnost, jednakost prilikom zapošljavanja, princip jednakih zarada. Takvo mišljenje dele i Borani koji su bez obzira na  finansijske mogućnosti požurili da na vreme kupe poklon za osmi mart.

Nekada su se za osmi mart u firmama obavezno organizovale proslave i druženja, putovanja i šoping u inostranstvu. Toga je danas manje, ali se ipak i dalje organizuju skromne proslave gde se žene opuste, provesele i druže. Pokloni se i danas kupuju, izbor je zaista veliki, pa sve u skladu sa mogućnostima, ali je, kako Borani kažu, cveće nezaobilazno .

Znak pažnje, kakav god bio, izmamiće osmeh svakoj ženi. Budite maštoviti  i ako niste u mogućnosti da za poklon izdvojite potrebnu sumu novca, osmislite sami kako da obradujete svoju nežniju polovinu. Suština je u poštovanju.

Dan žena 8. Mart obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Od 1911. su 8. marta slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj,  a u Srbiji, prva proslava održana je u Beogradu, 1914. godine. Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina  20. veka.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3wm4ss“ allowfullscreen ]
Dan žena, 08. mart 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *