Danas je Svetski dan bubrega. Obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubreg u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. godine afirmiše se svakog drugog četvrtka u martu. Moto ovogodišnjeg Dana bubrega je „Zdravlje bubrega za sve“ u kampanji da svima bude dostupno lečenje oboljenja ovih organa.

U okviru obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega se naglašava da nedostatak svesti o hroničnim bolestima bubrega, nedovoljno znanje ili poverenje u novije terapijske metode, nedostatak specijalista u oblasti nefrologije kao i troškovi lečenja, doprinose dubokim razlikama u dostupnosti lečenja, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, ali takođe i u nekim okruženjima sa visokim dohotkom. Ove nejednakosti, kažu nadležni nameću potrebu da se pažnja usmeri na podizanje svesti o bubrežnoj bolesti, kao i na jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika. Kada je reč o prevenciji bubrežnih oboljenja lekari savetuju primenu nekoliko zlatnih pravila ponašanja. To su, između ostalog fizička aktivnost, zdrava ishrana, redovna kontrola vrednosti šećera u krvi i krvnog pritiska, dovoljan unos tečnosti, kao i izbegavanje pušenja i uzimanje medikamenata protiv bolova bez konsultacije sa lekarom i na kraju, provera funkcija bubrega bar dva puta godišnje.

U Boru je na dijalizi 35 bolesnika. Posle korone se i smanjio njihov broj. Nažalost, u gradu ima sve više osoba koje imaju šećernu bolest, povišen krvni pritisak i kardiovaskularne tegobe i oni su potencijalni pacijenti sa oboljenjima bubrega“ kazao je dr Predrag Golubović načelnik Hemodijalize Opšte bolnice Bor.

Procenjuje se da hroničnu bolest bubrega ima nekoliko stotina miliona ljudi širom sveta, a, za sada je ova bolest na 8. mestu kada je reč o vodećim uzrocima smrti. U Srbiji od bubrežnih oboljenja boluje oko 700.000 pacijenata. Mnogi su na dijalizi, a spiskovi za transplataciju su sve duži i neizvesniji, napominju lekari i savetuju građane da se pridržavaju životnih navika koje smanjuju rizik od nastanka ove bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *