Danas se obeležava Međunarodni dan Roma

BOR – Svetski dan Roma, koji se obeležava 8.aprila ustanovljen da bi se ukazalo na njihov težak položaj i da bi se države podstakle na unapređenje  položaja pripadnika ove zajednice. Problemi Roma u Srbiji su mnogi i odnose se, pre svega na njihov ekonomski i socijalni položaj, stambene probleme i političku zastupljenost.

Na području grada Bora registrovano je pet romskih udruženja koja deluju u oblasti socijalnih, kulturnih i sportskih projekata da bi se poboljšala sveobuhvatna situaciju ove populacije. Više od 3.500 ljudi u gradu deklarisalo se kao pripadnici romske zajednice, a procenjuje se da ih ima i dvostruko više. Neadekvatni stambeni prostor i nedovoljno zapošljavanje su, kažu u romskim udruženjima, najveći problemi sa kojima se suočavaju Romi u Boru. Najveći pomak, naglašeno je, ostvaren je u obrazovanju. Više od 95 procenata romske dece u gradu uspešno završi osnovnu školu, što u prethodnom periodu nije bio slučaj.

U pojedinim borskim školama, a u cilju afirmacije obrazovanja među romskom decom, mnogi predškolsci i osnovci učestvovali su u radu edukativnih radionica. Plan da se ovaj program u obrazovnim ustanovama u gradu ustali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.