Deca iz FK „Mali Bor“ na Festivalu zmajevih čamaca u Srbija Ziđin Majningu

0

Deca iz fudbalskog kluba „Mali Bor“ imala su priliku da u okviru obeležavanja Festivala zmajevih čamaca obiđu rudnik Čukaru Peki i pogone kompanije, ali i da probaju kineske specijalitet i odigraju utakmice na stadionu u okviru kompanije Srbija Ziđin Majning.

BOR – Povodom tradicionalnog kineskog praznika „Festivala zmajevih čamaca“ u kompaniji Srbija Ziđin Majning organizovana je poseta fudbalskog kluba „Mali Bor“ u kome trenira više od 150 dečaka i devojčica različitih uzrasta od pionira do juniora.

Oni su imali priliku da posete pogone kompanije Ziđin Majning i da probaju tradicionalni kineski specijalitet „zongzi“ koji se pravi za ovaj festival i pakuje na poseban način u kuvane bambusove listove.

„Kompanija oduvek otvorenim stavom podstiče kinesko-srpsku integraciju i razvija kinesko-srpsko prijateljstvo. Nadamo se da ćemo učestvovanjem na različitim kulturnim aktivnostima bolje upoznati i razumeti običaje obe strane. Inače, to je i cilj organizovanja današnjeg događaja i pozivanja svih da prisustvuju i proslave ovaj festival s nama. Festival zmajevih čamaca predstavlja značajan festival u Kini koji je 2009. godine uvršten na UNESCO-vu listu svetske nematerijalne kulturne baštine. Kao i Prolećni festival, odnosno kineska Nova godina, Festival sredine jeseni i Qing ming festival, ovo je jedan od četiri tradicionalna festivala koji se proslavljaju u Kini u toku godine. Svake godine u ovo doba širom Kine održavaju se trke zmajevih čamaca i prave se pirinčane knedle u znak sećanja na rodoljuba i pesnika koji je pre 2300 godina dao svoj život za svoju otadžbinu koja je tada bila meta okupatorskih napada. Na ovaj praznik se okupljamo sa članovima svoje porodice, te jedni drugima želimo sreću, blagostanje i zdravlje.“ – rekao je Jen Minghui, zamenik generalnog direktora „Srbija Ziđin Majning“.

„Pirinčane knedle ili „zongzi” su tradicionalno jelo koje pripremamo na dan Festivala zmajevih čamaca. Ovaj specijalitet podseća na sarmu, a priprema se umotavanjem u lišće bambusa smese lepljivog slatkog pirinča i dodataka poput kandiranog voća, kestena, kikirikija. Ponekad u slatki pirinač dodajemo i sastojke poput mesa i usoljenih žumanaca kako bismo napravili slane pirinčane knedle. Način pripreme je vrlo interesantan i nadam se da će vam se dopasti. Posebno se to odnosi na naše mlade prijatelje iz Fudbalskog kluba Mali Bor. Nadamo se da će današnjim učestvovanjem u pravljenju pirinčanih knedli zajedno sa nama proslaviti ovaj tradicionalni praznik na koji smo mi izuzetno ponosni. Preko ove kulturne razmene moći će da se bliže upoznaju sa običajima Festivala zmajevih čamaca.“ – naglasila je Guo Ruxi, pomoćnik menadžera Kancelarije generalnog direktora „Srbija Ziđin Majning“

Na terenu za sportove, koji je izgrađen u okviru kompleksa rudnika Čukaru Peki odigrane su i revijalne utakmice, na kojima su u starijim selekcijama, osim članova kluba „Mali Bor“ igrali i kineski državljani.

„Muškarci bez obzira iz koje zemlje potiču, obožavaju fudbal. Moram da kažem da su mališani iz FK Mali Bor, odlični fudbaleri i da je zaista bilo uživanje igrati sa njima. Nadam se da je i njima bilo lepo i da je ovo početak jedne još bolje, kvalitetnije i čvršće saradnje. Čuli smo od njihovih trenera da bi rado uključili i kineske mališane da sa srpskom dečicom treniraju i zaista nam je drago zbog toga. Nadam se da će se dobri i prijateljski odnosi koje mi ovde gradimo preneti i na druge i da ćemo uvek biti prepoznatljivi kao dobar primer kinesko-srpske saradnje.“ – rekao je  Wei Xin, zamenik menadžera Kancelarije generalnog direktora „Srbija Ziđin Majning“

Cilj je bio upoznavanje mladih sa tradicionalnom kineskom kulturom, jer je to jedini način da se kroz prihvatanje različitosti prijateljske nacije međusobno zbliže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *