Desimir Izvonar – prvi vozač teških vozila u RBM

Desimir Izvonar iz Majdanpeka, jedan je od prvih vozača teških kamiona u Rudniku bakra Majdanpek. Bila su to vozila marke „Euklid“, nosivosti 30 tona, koje je Desimir sa svojim kolegama, sa pristaništa u Rijeci, dovezao u Majdanpek, što je, kako kaže, bio veći izazov od kasnijeg rada na površinskom kopu.

MAJDANPEK – Početak rada obnovljenog Rudnika bakra Majdanpek vezuje se za kraj 1958. godine, kada su na koti 620, na brdu „Švajc“ počeli prvi radovi na jalovini.

Za te potrebe u Majdanpek su stigli i prvi teški kamioni marke „Euklid“, nosivosti 30 tona. Jedan od prve trojice vozača tih, do tada, neviđenih grdosija na točkovima, bio je Desimir Izvonar, osamdesetosmogodišnjak iz Majdanpeka, koji je sa svojim kolegama, te iste kamione dovezao sa pristaništa u Rijeci do majdanpečkog rudnika, što je, kako kaže, bio mnogo veći izazov od kasnijeg rada na površinskom kopu.

Sećam se kako su nas gledali duž puta dok smo prolazili kroz celu Jugoslaviju. Na kratko „Euklide“ smo zaustavili na „Terazijama“ u Beogradu, gde su se okupljeni ljudi čudili tim, do tad, neviđenih grdosijama, na točkovima. Na celom tom putu od Rijeke do Majdanpeka, najteže nam je bilo da savladamo krivinu u steni kod Kučeva“, priča Desimir, sećajući se, s nostalgijom, tih davnih, po njemu, mnogo srećnijih dana.

Nakon godina  koje sam proveo kao vozač teških kamiona, počeo sam da radim kao vozač prvog direktora rudnika, Mirka Bizjaka, koji je mnogo učinio za Majdanpek i zato se godinama trudim da realizujem ideju da jedna ulica u gradu dobije njegovo ime“, priča Desimir i dodaje da je imao i tu privilegiju da vozi i predsednika Tita, tokom jedne njegove posete majdanpečkom rudniku.

Desimir Izvonar, dobitnik brojnih priznanja, od kojih izdvaja Orden rada sa srebrnim vencem, je u zasluženoj penziji već punih 30 godina. Jedan je od najstarijih Majdanpečana, a sa svojom životnom saputnicom, Ljubicom, s kojom je u skladnom braku sedam decenija, čini i najstariji bračni par u Majdanpeku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *