Digitalni praistorijiski čovek na Lepenskom Viru

U prvoj polovini 2023. godine arheološki lokalitet Lepenski Vir posetilo je preko 33 hiljade turista, što je za oko 15 procenata više u odnosu na isti period lane. Pored uobičajenog obilaska ovog praistorijskog nalazišta, od prošle godine posetioci su u prilici da se, kroz digitalnu rekonstrukciju, upoznaju i sa izgledom praistorijskog čoveka.

DONJI MILANOVAC –  U prvoj polovini 2023. godine arheološki lokalitet Lepenski Vir posetilo je preko 33 hiljade turista, što je za oko 15 procenata više u odnosu na isti period lane.

Pored uobičajenog obilaska ovog praistorijskog nalazišta, od prošle godine posetioci su u prilici da se, kroz digitalnu rekonstrukciju, upoznaju i sa izgledom praistorijskog čoveka, što je samo po sebi svojevrsna atrakcija i jedan od razloga što se mnogi posetioci nanovo vraćaju ovom lokalitetu“, kaže Vladimir Nojković, direktor Turističkog prostora „Lepenski Vir“.

Inače, rekonstrukciju praistorijskog čoveka uradili su domaći eksperti iz oblasti antropologije i bioarheologije, u saradnji sa ekspertima iz gejming industrije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.