Dijabetičari jedna od najugroženijih grupa u veme epidemije

BOR- Broj obolelih od dijabetesa je u stalnom porastu I gotovo svakodnevno u zdravstvenim ustanovama u Boru ima novih slučajeva. Na području borskog okruga obolelih je njih oko šest hiljada. U vreme epidemije korona virusa pacijenti koji pate od šećerne bolesti predstavljaju jednu od najugroženijih grupa.

Dijabetičari nemaju veću predispoziciju da dobiju korona virus, ali kad se inficiraju  veća je verovatnoća da razviju težu kliničku sliku”, kaže dr Branislava Radosavljević, internista u Opštoj bolnici u Boru.

Dijabetes je hronično progresivno oboljenje,koje se teško prepoznaje I može da prođe dosta vremena da se dijagnostikuje. Najčešći simptomi su izražena žeđ, učestalo mokrenje, gubitak telesne mase, uprkos povećanom apetitu, brzo zamaranje, sporije zarastanje rana. Savet lekara obolelim od dijabetesa u vreme korona virusa je isti kao i svim ostalim građanima.

“Savet je  da svi, pa i oboleli od dijabetesa nose maske, pridržavaju se distance i izbegavaju veća druženja ,a veoma važna je zdrava i pravilna ishrana“, dodala je dr Branislava Radosavljević.

Obolelim od dijabetesa važna je podrška porodice, ali i udruženja, čiji članovi ozbiljno rade i motivisani su da pomognu građanima u rešavanju mnogih problema. Oni im pružaju praktične savete, pomažu prilikom zakazivanja pregleda, uče ih kako se koriste aparati i  kako se meri šećer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *