Đinge: Ziđin u Bor i Majdanpek ulaže najmanje 3,8 milijardi dolara

0

Korporacija Ziđin Majning Group ima velike planove za rudnike u Boru i Majdanpeku. U proširenje proizvodnje, kako podzemna, tako i one na kopovima, u narednom periodu biće uloženo najmanje 3,8 milijardi dolara, a proizvodnja bi do 2030. godine trebalo da dostigne 450.000 tona bakra.

BOR – Kompanija Ziđin Majning Group uložiće u narednih pet godina najmanje 3,8 milijardi dolara u razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku, rekao je predsedavajući odbora direktora ove međunarodne korporacije Čen Đinge prilikom nedavne posete novinara iz Srbije Replici Kini i rudnicima u ovoj zemlji.

Prema njegovim rečima ulaganja će verovatno biti znatno veća jer je cilj da se proizvodnja u Boru značajno poveća, na 450 hiljada tona bakra godišnje, čime bi Srbija postala najveći proizvođač bakra Evropi.

„Buduće investicije biće usmerene na razvoj podzemnih ležišta, pošto se dve trećine resursa u našim projektima u Srbiji nalazi na dubini između hiljadu i dve hiljade metara. Procenjene rezerve bakra iznose oko 20 miliona tona, a zlata od 700 do 800 tona. Otkopavanje tih resursa zahteva korišćenje naprednih rudarskih tehnika, pa će to biti fokus budućih investicija. Kada je reč o površinskoj eksploataciji, ulaganja će biti usmerena na poboljšanje infrastrukture. Kompanija planira da poveća godišnji kapacitet projekata u Boru i Majdanpeku na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, što će Srbiju učini najvećim proizvođačem u Evropi. Spremni smo da investiramo i uvereni smo da će za pet godina borski rudnici biti prvi u Evropi i vodeći u svetu. Postizanje ovog cilja imaće veliki uticaj na ekonomiju i društvo u Borskom okrugu.

Potrebno je jačati infrastrukturu, pre svega energetsku. Jer, nedostatak struje je jedan od glavnih faktora koji ograničava dalji razvoj naših rudnika u Srbiji. Zatim, ubrzati izdavanje dozvola za nabavku savremenih zelenih tehnologija. Radimo na smanjenju ugljen-dioksida u svim rudnicima i zato nam treba podrška vlade da ubrza dozvole za savremene rudarske ekološke tehnologije koje Srbija do sada nije imala u toj oblasti. I ono što je najvažnije – jačati saradnju sa lokalnom zajednicom.

Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjih planova. Cilj nam je da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike. U našim rudnicima u Kini počeli smo testiranje električnih kamiona i planiramo da iste primenimo i u Srbiji. Električni kamioni ne samo da su ekološki prihvatljiviji, već su i ekonomičniji.“ – naglasio je Čen Đinge.

Na površinskom kopu Ziđin Šen u kineskom gradu Šanghangu, koji je počeo sa radom 1993 godine i prvi je u sastavu kineske korporacije, od stotinu teških kamiona nosivosti 150 tona, 70 odsto je na električni pogon, a slična metoda trebalo bi da bude primenjena i u Boru i u Majdanpeku. Prošle godina je za korporaciju Ziđin bila rekordna, sa pet odsto većom profitom u odnosu na 2022. godinu. Udeo borskih i majdanpečkih rudnika, kada je reč o proizvodnji i profitu kompanije, iznosio je 24 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *