Do kraja godine Bor bi trebalo da dobije licencu za sigurnu kuću

0

U sali Skupštine grada u Boru održana je radionica posvećena prevenciji i suzbijanju nasilja u porodici, kojoj su prisustvovali predstavnici svih relevantnih institucija, od lokalne samouprave i javnog tužilaštva, preko Centra za socijalni rad, škola, policijske uprave i zdravstva do komisija i saveta za rodnu ravnopravnost.

Kako je rečeno na ovoj radionici, za suzbijanje nasilja u porodici neophodna je koordinisana akcija svih službi koje su uključene, što je već slučaj, ali je potrebna još bliža saradnja. Nasilju su uglavnom izloženi oni koji imaju najmanje moći, a to su deca, stare osobe, invalidi i žene. Njima je neophodna pomoć i ohrabrenje, kako bi se suočili sa problemima. Takođe, najznačajnija preventivna mera je obrazovanje mladih, od predškolskog uzrasta, kroz osnovnu i srednju školu, o značaju da se ne vrši nasilje i da se na miran način rešavaju svi problemi.

Bor bi do kraja godine između ostalog trebalo da dobije licencu za sigurnu kuću, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, što je veoma značajan korak za sve one koji mogu biti izloženi težim oblicima nasilja u porodici.

Organizatori radionice bili su udruženje građana Kokoro iz Bora i Beogradska otvorena škola, pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *