Dobar kvalitet i prihvatljive cene na borskoj pijaci

0

BOR – Borska zelena pijaca ovih dana je dobro snabdevena povrćem i voćem. Iako je sezona bostana na početku, na tezgama ga ima dovoljno. Dobrog je kvaliteta, a i cene mu nisu visoke.

Uz hladne sokove i sladolede omiljena osvežavajuća letnja poslastica je lubenica. Na borskoj zelenoj pijaci na početku ovogodišnje sezone ponuda zadovoljavajuća .S obzirom na loše vremenske uslove, proizvođači su, ipak, zadovoljni ovogodišnjim rodom koji je nešto manji od lanjskog.

„Suša je smanjila rod lubenice, ali je kvalitet bolji“ – kažu bostandžije iz Negotinske krajine.

Proizvođači bostana, uglavnom iz negotinske opštine, boranima nude lubenice po 50, a dinje po 70 dinara za kilogram. Bostandžije priželjkuju da ova cena ostane do kraje sezone, jer iako nije visoka omogućava im i određenu zaradu.

„Biće zarade da se preživi. U odnosu na pšenicu i druge poljoprivredne kulture bostan je, ipak, naunosniji u poljoprivredi“ – dodaju uzgajivači bostana.

Kupci su zadovoljni ponudom, ali i cenom , jer je na početku sezone ubrzano padala.

Procenjuje se da je na području borskog okruga pod lubenicom 300 hektara, a rod je šarolik od 30, pa do 50 tona po hektaru u zavisnosti od zalevanja i ostale agrotehnike.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2wrqk7″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *