Dobri rezultati nove topionice RTB-a Bor

0

BOR – Gostujući u emisiji Oko istoka na Televiziji Bor, direktor Topionice i rafinacije bakra Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Boban Todorović, istakao je da je mandžment kombinata zadovoljan rezultatima rada nove topionice. Nakon gašenja starog postojenja, čiji je rad bio neophodan za topljenje hladnog materijala koji se javlja u procesu uhodavanja novih agregata, nova topionica preuzela je kompletnu proizvodnju. Todorović je ovom prilikom rekao i da se od ovog pre svega ekološkog, a zatim i ekonomskog projekta, očekuju još bolji rezultati u narednom periodu, pa i veća proizvodnja katodnog bakra na godišnjem nivou.

„U toku je dokazni period, pa u drugoj polovini novembra očekujemo posetu predstavnika kompanija Ototek i Lavalin, sa kojima ćemo raditi dokazivanje parametara u oblasti emisije sumpor-dioksida, kao i tehnološkog iskorišćenja na metalu. Za sada imamo izuzetno dobre rezultate u poređenju sa mnogim topionicama u okolini. Imamo parametre po kojima se poredimo – temperatura, pritisak. Cilj nam je što niža cena finalnog proizvoda, odnosno katodnog bakra, kao i da povećamo proizvodnju“ – istakao je Boban Todorović, direktor Topionice i rafinacije bakra RTB Bor.

 Nakon dve teške povrede koje su se dogodile u kratkom vremenskom periodu, a usled kojih su dva radnika ostala bez ruke, Todorović je naglasio da će ozbiljna pažnja biti posvećena edukaciji i obukama radnika, kako bi se slične situacije sprečile.

„Dogodile su se dve teške povrede u novom postrojenju. Trudićemo se da se to više ne događa, jer nije bilo težih povreda ni tokom izvođenja ovog projekta, tri i po godine smo radili i ništa se slično nije dešavalo. Pojačaćemo prisustvo ljudi koji su zaduženi za bezbednost radnika na poslu. Rigoroznim kontrolama, različitim obukama, ali i stimulacijom radnika da na posao dolaze rasterećeni i koncentrisani, pokušaćemo da podignemo nivo bezbednosti. Zahtevaćemo nošenje zaštitne opreme  i mere za nepoštovanje tih odredbi biće rigorozne. Prsluk, naočare, maska, šlem, zaštitno dela, cipele i rukavice su obavezni na radnom mestu i to mora da se poštuje. Redovna mera kojom želimo da zaštitimo sve radnike biće i testiranje na alkohol i opijate“ – kaže Todorović.

Prema rečima Bobana Todorovića, cilj menadžmenta jeste što niža cena katodnog bakra i što veća proizvodnja, pa se za naredne godine očekuje proizvodnja veća od predviđenih 80 hiljada tona katodnog bakra godišnje.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/9SU_o-Xm9eM“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *