BOR – Sezona pripreme zimnice je u punom jeku, a ajvar je nešto bez čega je teško zamisliti bilo čiju trpezu tokom zime. Zato je u ovom periodu na Borskoj zelenoj pijaci koja je odlično snabdevena, paprika najprodavaniji proizvod i može se reći da su zadovoljni i kupci i trgovci.

Ako se odlučite za pripremu domaćeg ajvara, kupovina paprike je prvi korak, ali je od tezge do tegle, dugačak i mukotrpan put, kažu iskusne domaćice.

Paprike operete i dobro osušite, onda ih pečete dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike, sklonite sa vatre i pokrijte. Ostavite ih pokrivene dok se ne ohlade. Potom paprike oljuštite i očistite od semenki i peteljki. Kad ste to uradili, sameljete paprike i onda dodajete ulje, po ukusu ljutu papriku, plavi patlidžan i kuvate oko dva do tri sata, a na kraju dodate začin po želji. Ajvar je kuvan, odnosno upržen, kada drvenom varjačom pređete preko dna šerpe a za varjačom ostane „čist put“.  Tada pripremite sterilizovane tegle, tako što zagrejte rernu na 100 stepeni, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u njoj 15-20 minuta. Nakon toga ih odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike  centimetar. U posebnoj posudi ugrejte ulje, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema vazduha koji može ući u smesu.  Nakon 24 sata ajvar možete ostaviti na hladnom i tamnom mestu. To je zaista težak i mukotrpan posao, ali ako se radi s ljubavlju onda je još ukusnije„, zaključila je jedna od borskih domaćica koja već decenijama priprema domaći ajvar.

Iako je mnogo lakše kupiti teglu ajvara u prodavnici, većina domaćica se odlučuje za pripremu domaćeg. Oni koji nemaju vremena ili strpljenja za samostalnu pripremu, sigurno će biti na gubitku, jer miris i ukus domaćeg ajvara ništa ne može da zameni.

Domaći ajvar – od tezge do tegle, 19. septembar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *