Donacija borskoj bolnici u okviru akcije „Srce za decu“

BOR – Rano otkrivanje problema sa sluhom kod beba značajno povećava mogućnost lečenja oštećenja sluha, a nije moguće otkriti ga na drugi način osim specijalnim aparatima. Borska bolnica je 18-ta u Srbiji koja je, u okviru humanitarne akcije „Srce za decu“ „Blic fondacije“, dobila aparat za neonatalni skrining sluha, kojim je moguće rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi.

„Ovo je divna akcija koja će omogućiti borskom porodilištu da uradi kompletnu dijagnostiku sluha svake novorođene bebe. Nažalost u Boru ima svega oko 400 porođaja godišnje, ali ovo je svakako dobra vest za buduće roditelje“, naglašava Igor Maljković, direktor Opšte bolnice u Boru.

„Drago nam je što ćemo i mi, nakon dobijanja ovog uređaja, moći da ispitujemo sluh kod novorođene dece. Veoma je važno da se eventualno oštećenje sluha otkrije odmah po rođenju i da lečenje započne na vreme, kako bi rehabilitacija bila kvalitetnija. Poznato je da ako lečenje započne u prvih šest meseci, rezultati budu znatno bolji, a ukoliko lečenje počne kasnije ima zaostajanja u razvoju sluha i govora„, kaže doktor Milica Nenčić Čumpujerović, načelnik odeljenja neonatologije.

Donator aparata je beogradska kompanija „Delamode“ koja je za ovu namenu izdvojila više od milion dinara.

„Od početka godine kompanija „Delamode Balkans“ je pokrenula društveno odgovornu kampanju pod imenom „Give me 5“, u okviru koje svakog meseca promovišemo pet svojih usluga, od kojih za svaku izvršenu uslugu doniramo pet evra u humanitarne svrhe. Samim tim smo se odrekli dela profita, kako bi smo pomogli najmlađim stanovnicima naše zemlje. Kampanju nastavljamo do kraja godine i pozivam sve klijente da podrže našu kompaniju i ujedno „Blic Fondaciju“, rekao je Mišo Božić, generalni direktor kompanije „Delamode“.

„Mi smo zajedno sa kolegama sa RTS-a uspeli da prikupimo dovoljno novca za aparate za svih 56 porodilišta u Srbiji. Zahvaljujući tome biće svakoj bebi proveren sluh, a Srbija će se na taj način svrstati u red razvijenih zemalja gde je neonatalni skrining sluha obavezan“, naglašava Velimir Perović, urednik akcije „Srce za decu“ Blic fondacije.

Do kraja godine očekuje se da još 38 zdravstvenih ustanova u Srbiji dobije apartat za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kog novorođenčadi.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4eyxo8″ allowfullscreen ]
Donacija borskoj bolnici u okviru akcije "Srce… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *