Dovoljno mesta u srednjim školama opštine Negotin

NEGOTIN – Sudeći prema broju raspoloživih mesta, u negotinskim srednjim školama biće mesta za sve đake koji upravo ovih dana proslavljaju, na maturskim večerima, završetak školovanja u osnovnim školama.

U Umetničkoj školi „ Stevan Mokranjac“ ovog septembra počinje školovanje i prva generacija budućih likovnih tehničara. Ova umetnička škola oglasila je 36 slobodnih mesta za upis srednjoškolaca, po 8 na smerovima muzički izvođač i muzički saradnik i čak 20 u četvorogodišnjem trajanju za likovnog tehničara. S obzirom na to da umetničke škole u Srbiji prve ulaze u upisnu groznicu, već 10. juna biće poznati i konačni rezultati prijemnih ispita i ko će od zainteresovanih kandidata, od naredne školske godine biti deo porodice UŠ „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Značajne novine odnose se na buduće đake Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“ u kojoj ovog septembra počinje dugo zagovarano dualno obrazovanje mladih, a mesta će biti za 30 budućih poljoprivrednih tehničara. Ova škola, inače, ponudila je 120 mesta za redovno školovanje učenika i 13 za one koji će nastavne predmete moći da polažu kao vanredni đaci poljoprivredne stručne škole. 

Negotinska gimnazija, u kojoj je poslednjih godina evidentno manje đaka, od školske 2017/2018. dobija, uz društveno-jezički sa 30 budućih srednjoškolaca i isto toliko, koliko će moći da upišu prirodno matematički i treći, smer opšteg tipa. Na njemu će mesta biti takođe za 30 srednjoškolaca. Za vanredno školovanje na društveno-jezičkom i prirodno- matematičkom smeru moći će da se opredeli po 5 učenika.

Tehnička škola u Negotinu u narednoj školskoj godini mogla bi da ima 90 učenika i to na obrazovnim profilima elektrotehnika – 30 i mašinstvo i obrada metala – 30. Reč je o četvorogodišnjem školovanju za pomenute profile, ali je isto toliko mesta – 30 ostavljeno za buduće srednjoškolce koji će na trogodišnjem školovanju sticati znanja za buduće automehaničare i mehaničare grejanja i rashladne tehnike, dakle, po 15 učenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *