Dr Kon o proširenom testiranju

SRBIJA – Počinje testiranje daleko šire nego što je bilo u početku i napravljeni su prioriteti, najpre hospitalizovani pacijenti, a sledeći svi zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Pored toga, postoje oni koji imaju bilo kakvu povišenu temperaturu i respiratorne tegobe, a koje do sada nismo testirali, rekao je za medije dr Predrag Kon, epidemiolog.

Svako ko ima neku hroničnu bolest, bilo da je u pitanju srčana, bubrežna, plućna ili neka druga i ima blagu povišenu temperaturu i pripada eventualno starijima, on će biti testiran bez obzira što temperatura ne prelazi 38, rekao je dr Kon i dodao je da je to propisano i poslato primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Domovima zdravlja, njihovim Covid ambulantama. Dr Kon je naveo da će se pre testiranja u Covid ambulantama obavljati biohemijske analize i eventualni rengenski snimak pluća. Ukoliko postoje sumnje na blaži oblik korona virusa, obaviće se testiranje.

U sledećoj grupi prioriteta su, naveo je epidemiolog, putnici u međunarodnom saobraćaju i oni koji su bili u kontaktu sa njima. Cilj proširenog testiranja je otkrivanje što više izvora, rezervoara zaraze kako bi se sprečilo dalje širenje, odnosno izolavanje i onih koji imaju blage simptome kako se virus ne bi dalje širio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.