Druga decenija nesebične saradnje

BOR – Predsednik opštine Bor, Aleksandar Milikić, sastao se danas sa aktivistima bavarskog Crvenog krsta i predstavnicima borskog udruženja građana „Vajfert“, koji zajedničkim snagama već 12 godina pomažu najugroženije stanovnike borske opštine. Tom prilikom on se zahvalio nemačkim i borskim humanitarcima na dugogodišnjoj pomoći socijalno ugroženim porodicama.

Veoma je bitno da Opština Bor ima jak, razvijen civilni sektor odnosno nevladine organizacije kao što je Udruženje građana Vajfert koje je svih ovih godina preuzimalo ulogu nažalost loše organizovanog, odnosno nepostojećeg Crvenog krsta i nadomestilo to što nedostaje opštini Bor, a to je upravo socijalna briga. Nedavno je od mene Udruženje Vajfert dobilo priznanje za sve ono što je uradilo u prethodnom periodu i uspelo da obezbedi pomoć Bavarskog crvenog krsta kako školama, obdaništima, tako i ustanovama, pa čak i javnim preduzećima kao i lično ugroženim pojedincima. Pokazali su jednu velikodušnost i širinu i nesebičnu pomoć našim najugroženijim sugrađanima, a mi siguran sam da ćemo imati priliku da im se zahvalimo i odužimo za sve što su za nas uradili“, istakao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Crveni krst Bavarske, preko borskog udruženja Vajfert, godinama doprema humanitarnu pomoć opštini Bor. Samo u poslednje dve i po godine ova organizacija dopremila je više od 135 tona robe, pre svega garderobe i nameštaja.

Zahvaljujem se na prijemu koji je organizovan u Opštini Bor, kao i Udruženju građana Vajfert na saradnji. 12. godina pomažemo građanima Opštine Bor i šaljemo humanitarnu pomoć, koja je po preporuci gospođe Huber određena kao prioritet i potrebna ugroženim stanovnicima. Pre tri godine imali smo sastanak u Beogradu da bi pronašli način da smanjimo troškove sa obe strane. Razmišljamo kako da pomognemo Udruženje Vajfert da se osamostali i samo sprovede sve što je potrebno. O tome smo razgovarali ponovo, ali je zaključak da možemo da pomažemo samo na način kako smo to činili i do sada s obzirom na to da smo humanitarna organizacija“, kaže Ginter Majer, predsednik Crvenog krsta Bavarske.

Ova pomoć najznačajnija je ugroženim građanima, kojih je iz godine u godinu sve više.

Želela bih da dodam da udruženje broji 1400 članova, najugroženijih stanovnika opštine Bor, kojim mi svake godine uredno pomažemo. Naravno ne izostavljam pomoć i ostalim institucijama, kao što su škole i vrtići“, dodala je Jasmin Huber, predsednik Udruženja građana „Vajfert“.

Osim robne pomoći najugroženim žiteljima borske opštine, Udruženje građana Vajfert u saradnji sa Bavarskim crvenim krstom do sada je organizovalo i besplatno letovanje za blizu 320-oro dece iz najugroženijih porodica. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *