Druga sednica SO Bor: Usvojene 23 odluke

BOR – Najveća rasprava na drugoj sednici Skupštine opštine Bor u novom sazivu vodila se o dve odluke, programu korišćenja budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i programima rada javnih ustanova u Boru.

Od 27 predloga odluka koliko je bilo na dnevnom redu, predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić je kao predlagač, povukao predloge odluka o izmeni i dopuni programa poslovanja javnog preduzeća za stambene usluge Bor, prestanku funkcije i postavljenju Opštinskog pravobranioca opštine Bor i raspisivanju oglasa za davanje u zakup 18 lokacija za postavljanje kioska.

Na sednici su verifikovani mandati četiri nova odbornika. Sa liste koalicije Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije novi odbornici su Željko Jocić, Jasna Ćirić i Zudi Jaguposki, a sa liste Dosta je bilo i Dveri srpske Jugoslav Jovanović.

Među najvažnijim odlukama o kojima su se odbornici pozitivno izjasnili bilo je angažovanje revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opština Bor za prošlu godinu i programi rada većine javnih ustanova u Boru, o čemu je vođena najveća diskusija.

Ovo je prvi put da se o programima rada ustanova o Boru javno raspravlja na sednici Skupštine opštine Bor. Smatram da je to dobra praksa jer i predstavnici pozicije i opozicije imaju mogućnost da kažu svoje mišljenje.“ – rekao je  Aleksandar Milikić predsednik Opštine Bor.

U većini ustanova kao jedan od najznačajnijih problema istaknut je nedostatak kadrova.

„Prema ovom programu rada vidi se da u Domu zdravlja nedostaje najmanje četiri lekara i dvanaest medicinskih sestara. To je ozbiljan problem i za zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi i za pacijenta, a zabrana zapošljavanja je još uvek na snazi.“ – naglasio je Dragan Marković, odbornik VNS – NS – Ujedinjeni za Bor.

„Svi programi nose određenu vrstu problema. Ne znam da li lokalna samouprava prihvatanjem programa prihvata i obaveze koje iz njih proističu, ali ovo je zaista neka vrsta vapaja za pomoć.“ – kazao je Srđan Marjanović – odbornik Ujedinjeni za Bor – DS

„Moje mišljenje je da podneti programi rada i sve ustanove mogu da dobiju ocenu četiri plus, sem Turističke organizacije za koju se nadam da će u narednom periodu raditi mnogo bolje.“ – rekao je Milivoje Janošević, odbornik Vlaške stranke Most.

Usvojena je i zaključak Vlade Republike Srbije kojim se akcije u državnom vlasništvu u akcionarskom društvu „Centroistok“ bez naknade prenose na opštinu Bor.

„Mi već osam meseci na različite načine insistiramo da država prenese akcije na lokalnu samoupravu i to se ovim zaključkom Vlade Srbije i događa. To znači da nakon ovih odluka skupština opštine može da ovlasti predsednika opštine Bor da kao zastupnik prihvati i preuzme  paket akcije. Mi time dobijamo da sve ono što je godinama propadalo i stajalo van snage je da postanemo većinski vlasnici akcija, a kasnije i većinski vlasnici kapitala.“ – naglasio je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

„Ja sam bivši radnik „Centroistoka“ i moram da upozorim da zbog godina nerada postoji opasnost od izlivanja amonijaka iz raskladnog sistema koji je u hladnjačama. Taj sistem je zastareo i od 2006. godine nije u upotrebi. Lokalna samouprava će morati ozbiljno da shvati ovaj problem jer se radi o velikoj količini amonijaka.“ – rekao je u diskusiji Jugoslav Jovanović, odbornik koalicije Dosta je bili – Dveri srpske

Odbornici su usvojili i program korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Prihvaćena je i odluka o razrešenju  dosadašnjeg v.d. direktora Turističke organizacije Bor Mirjane Marić koja je podnela ostavku, a za ovu funkciju izabrana je Maja Bakoč.

Usvojena je i ostavka odbornika SNS-a Vladimira Stankovića, koju je podneo na sednici.

Druga sednica SO Bor: Usvojene 23 odluke , 21.maj 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *