Drugačija naplata komunalnih usluga od prvog avgusta

BOR – Na osnovu odluke koju su odbornici Skupštine opštine Bor usvojili na poslednjoj sednici, Borani će usluge odnošenja komunalnog otpada plaćati 120 dinara mesečno po članu domaćinstva, umesto po kvadratnom metru stambenog prostora kao do sada.

U Javno komunalnom preduzeću „Treći oktobar“ kažu da je prelazak na novi sistem naplaćivanja zakonska obaveza, a da je cena formirana na osnovu iskustva koje imaju druge opštine koje su već počele da primenjuju ovakvu naplatu. U najboljem položaju su porodice koje imaju mali broj članova.

„Zakonska je obaveza da se naplata usluga odvoženja smeća za domaćinstva više ne naplaćuje po kvadratnom metru, već po članu domaćinstva, odnosno po broju građana koji generišu komunalni otpad. Takva je situacija i sa neprivredom gde se plaća paušalni iznos, dok se za privredu, tamo gde postoji proizvodna delatnost, cena i dalje obračunava po kvadratnom metru. U stanovima, tamo gde je površina stambenog prostora bila manja, a gde živi više ljudi, cena će biti nešto veća, ali će zato u kućama koje imaju veliku površinu, cena biti manja. Mi smo uradili opštu kalkulaciju i analizu, gde iznos koji se naplaćuje ostaje približno isti. U drugim gradovima koji su već uveli ovu praksu cena se kreće od 106 do 160 dinara po članu domaćinstva, tako da smo pri dnu skale u Srbiji.“ – kaže Dalibor Orsovanović, direktor JKP „3. oktobar“ Bor.

Za seoske mesne zajednice važiće ista cena od 120 dinara po članu domaćinstva, a olakšica je to što će porodice koje imaju više od tri člana plaćaće paušalno 400 dinara mesečno. Ovakav sistem naplate u Boru će se primenjivati od prvog avgusta.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2xutnt“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *