Drvna biomasa, budućnost proizvodnje energije

BOR – U okviru projekta „Održivo korišćenje bioenergije u istočnoj Srbiji“ koji realizuje RARIS u saradnji sa Programom nemačke organizacije GIZ za jačanje kapaciteta i kreiranje poslovnog okruženja za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji, u Boru je organizovano predavanje o preradi drvne mase u cilju dobijanja energije, pre svega toplotne. Ideja je da se u lokalnim zajednicama analiziraju potencijali biomase odnosno da se utvrdi koliko je i pod kojim uslovima ona dostupna za ekploataciju. Skup je okupio predstavnike toplana, fakulteta i privrednika iz ovog dela Srbije.

Namera je da se uspostavi održivi lanac snabdevanja drvnom biomasom uz učešće svih u lancu snabdevanja počev od sirovine, preko prerađivača odnosno proizvođača drvne mase, zatim logistike koja ih povezuje i na kraju imamo potrošače koji su najvažniji jer stvaraju nukleus tržišta. Svaka od strana ima svoju korist ekonomsku, ekološku i socijalnu. Ekonomska korist da se ovakvi projekti finansiraju iz ušteda u potrošnji goriva, ekološki benefiti su u korišćenju ekoloških, a ne fosilnih goriva, a socijalna dobit je formiranje lanaca snabdevanja odnosno kreiranje novih radnih mesta u regionu“ naglasio je konsultant za biomasu Đorđe Marić.

U međuvremenu je kroz projekat urađena analiza potencijala biomase na području grada Bora. Analiza je pokazala da drvne biomase ima, ali da nije neiscrpna. Planovi da se ona ovde koristi su realni, ali je konkurencija velika. Primera radi, najveći proizvođač peleta ovde je firma „Bioenerdži point“ u Boljevcu, ali dosta drve mase se transportuje i van istočne Srbije. Nekoliko inicijativa u ovoj oblasti na ovom području je u toku, a suština je da se smanji količina drveta koja se troši za grejanje“ rekao je na predavanju  direktor RARIS-a Vladan Jeremić.

Ovaj program finansira Nemačko savezno Ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj (BMZ) u okviru Nemačke klimatsko-tehnološke inicijative (DKTI). Partneri projekta su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.